Geschreven: 5 januari 2015

Cultuurverschillen, ik houd er van! Nepal behoord tot een van de armste landen in de wereld, maar de bevolking is er rijker dan de miljonairs in Nederland. Van de Nepalese gastvrijheid kunnen de meeste Nederlanders nog een hoop leren en ik ben blij dat ik de kans heb gekregen dat ook daadwerkelijk te doen.

Nepal is een land waar je mannen overal hand in hand ziet lopen, maar waar homoseksualiteit ‘niet voorkomt’. Mannen en vrouwen die buiten de toeristen gedeeltes verliefd doen is uit den boze. Iedereen vraagt wel aan een 18 jarig Nederlands meisje of ze al getrouwd is en hoeveel kinderen ze heeft. Het antwoord dat ik ‘slechts’ al een jaar een vriendje heb vinden ze over het algemeen grappig. Waarom zijn we nog niet getrouwd?

Nepal is een land waar iedereen je broer en zus is. Zelfs de ober in het restaurant spreek je aan met dai (=oudere broer) Mede daardoor voel je je er zo snel thuis.

Nepal is ook een land waar echt gewerkt moet worden voor het eten, maar zodra er gasten zijn (of een festival) zal er eten in overvloed klaar staan.
Nepal is een land waar iedere dag dhal bhat wordt bereid, een gerecht wat iedere avond weer anders smaakt!
Je bord wordt rustig 3x helemaal vol geschept en wat zullen ze blij zijn als je om nog een beetje vraagt.
Nepal is een land waar je eet met je handen, bestek is immers overbodige luxe!

Nepal is een land waar alles in en om het huis praktisch is: geen banken en stoelen, decoratie en vloerbedekking. Je zit en eet op de grond.

Nepal is een land waar leren rochelen onderdeel van de opvoeding is. Overal waar je loop rochelen mensen dikke slijmkwakken voor je op de grond, met alle daarbijbehorende klanken op luid volume. Geloof me, dat went na drie maanden nog niet..

Nepal is ook een land waar de bus nooit vol genoeg zit. Er kan altijd nog een laatste persoon bij, ookal is de laatste persoon zojuist ingestapt. Nepal is een land waar ze toeters in alle klanken en deuntjes hebben en die ook iedere minuut gebruiken. Íedere minuut.

Nepal is een land met gereguleerde powercuts. Door stroom te verkopen aan India hebben ze zelf niet genoeg.

Nepal is een land waar de vrouwen in de mooiste koerta’s en sari’s lopen en mannen een toppi op hun hoofd dragen, ook de jeugd, totdat ze gaan studeren, want in de grote stad zien ze er westers uit.
Nepal is een land waar alle vrouwen meerdere piercings hebben, te beginnen met een neuspiercing die ze volgens mij al krijgen in hun eerste levensjaar. (Wat zitten wij in Nederland nou te zeuren dat je nergens meer aan de bak komt met een enkele piercing in je gezicht?)

Nepal is een land waar wiet en hasj overal groeit, maar waar drugs verboden zijn. Je kan Thamel echter niet door zonder iets aangeboden te krijgen. “No, I’m from Amsterdam” is meestal een antwoord waar ze genoegen mee nemen als je ze afwijst. Want tja, Amsterdam, dan heb ik natuurlijk m’n eigen koffer met wiet mee!

Nepal is een land waar het woord ‘hoentja’ (=oké) overal voor gebruikt wordt, vergis je niet in het gebaar wat de mensen met hun hoofd maken. Je hoofd schuin opzij bewegen betekend oké, wat door toeristen vaak aangezien wordt als desinteresse of nee. Als je maar lang genoeg in Nepal verblijft neem je het vanzelf over en afleren is moeilijker dan aanleren!

Nepal is een land waar alles z’n gangetje gaat. Gebeurd het vandaag niet? Morgen weer een dag!
Nepal is ook een land wat er voor zorgt dat als je terug in Nederland bent, niet snel meer gaat zeuren over de NS. ‘No fixed time’ is hier de vertrek en aankomst tijd. Just go with the flow!

Nepal is een land dat van vrije dagen en festivals houd. Iedereen is vrij met kerst, terwijl nog geen 2% van de bevolking Christen is. Nepal is een land met een eigen kalender in het jaar 2071, maar op sommige plekken waan je je in de middeleeuwen. Ongeveer een kwart van de dagen zijn officiële festival dagen ter verering van goden. Lokaal zijn er nog veel meer festivals. (Erg leuk om mee te maken!)

Nepal is een land waar iedereen Namaste zegt: ik groet de ziel in u.
Nepal is een land dat mijn hart gestolen heeft, samen met haar inwoners. Ik voel me thuis in de chaos van dit prachtige Aziatische landje.

Dankjewel Nepal. Phéri Bethoula (tot de volgende keer)

(Bharat, Rene, Miranda, Sanne 1 en Sanne 2 (wie is wie nou?), Myrthe, Marieke, Ama, Didi, Maila, Bai, de leraren en kinds van de school, de inwoners van Patle, alle behulpzame en gezellige locals van wie de namen veel te moeilijk zijn om te onthouden, Vaal, en iedereen die mij heeft laten lachen in Nepal, dherai dherai danyhabath! Jullie hebben me een paar onvergetelijke maanden bezorgt!)

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close