Met een beetje verbeelding klinkt het gepiep van de remmende treinen als jonge vogels die om eten schreeuwen. De stadsjungle is altijd in beweging en spreekt ons toe. Ze zingt ons gestaag slaapliedjes die op magische wijze over het IJ deinen. De gordijnen van onze boomhut in hartje Amsterdam zijn nog open en ik volg de pont die van Centraal Station naar Noord vaart. Het golvende water klinkt als vakantie in mijn oren. En dat is het ook; een staycation waarbij we overnachten op een bijzondere locatie.
Herberg het Mandela Huisje
Verscholen in de Sixhaven in Amsterdam Noord, meteen aan je rechter hand wanneer je het pontje afstapt, vind je Herberg het Mandela Huisje. Niet eerder was deze plek mij opgevallen. Naast de vele masten ligt het huisje van de voormalige havenmeester verscholen. Al 103 jaar lang pronkt het aan het water en inmiddels is het het thuis van Ilco, herbergerier van het Mandala Huisje.
In 2014 is het Mandelahuisje geboren. Nelson Mandela en de filosofie van Ubuntu zijn hierin de leidraad. Bij het Mandelahuisje wordt verbinding gevierd, gevoed en hersteld. Het is een trouwlocatie, een plek van de Voedselbank, vergaderzaal, ontmoetingsplek en, waar wij vooral voor kwamen; een bijzondere overnachtingsplek. Behalve de boomhut is er ook een romantische suite in een met ramen omgeven serre.
Een boomhut in hartje Amsterdam
Ilco geeft een kleine tour over het terrein en wijst naar de boom, een oude Eik. De boomhut is zo gebouwd dat de boom kan blijven groeien. “Voor 70% leunt de hut op de boom. De overige 30% op de bar”. We staan naast het barretje waar het in de zomer een gezellige boel schijnt te zijn. “net zoals in het echte leven”, lacht Ilco, “voor 70% wordt je gedragen door de natuur, de overige 30% door drank”.
Voor ons geen drank vanavond, maar in de zomer ga ik hier zeker nog eens terug. Ik zie mezelf al in de zon zitten, voetjes in het IJ, drankje erbij, kom maar door! Nu daalt de herfst in en moet ik er niet aan denken om in het water te zwemmen. We lopen de trap naar ons onderkomen op. Binnen is het knus. De boom siert de ruimte. Er staat een tweepersoonsbed en er is een klein wastafeltje.
Kamperen in Amsterdam
Na een nacht vol stadsjunglegeluiden worden we wakker en roept poes ons vanaf de boomstam. Die wil meeknuffelen. We genieten nog even van het uitzicht en verzamelen moed om onder de warme deken vandaan te komen. De ´bush-douche’ is onderaan de trap. Met een paar minuten warm water kun je hier buiten douchen. Voordat ik de warme kraan gevonden heb is het echter verdomd koud.
Terug in onze hut warm ik op voor de kachel en kijk ik vanaf het bed naar de schilderijtjes in de boom. Ze voelen een beetje misplaatst. Ik begrijp de link met de filosofie van Nelson Mandela, maar de foto’s van zwarte kinderen die bananen dragen voelen als een goedkope decoratiepoging. De boom alleen al maakt de plek wat mij betreft. Later hoor ik dat Ilco ze zelf gemaakt heeft tijdens zijn twee jaar durende reis door Afrika. Dat veranderd mijn kijk.
Om deze unieke overnachtingsplek in de winter te bezoeken, moet je wel tegen wat kou kunnen. De boomhut is namelijk alles behalve geïsoleerd. Gelukkig is er een elektrische deken, al hadden we best een muts mogen inpakken. 😉 In de winter is deze boomhut voor de avontuurlijke backpacker (of staycationist).
Benieuwd geworden naar deze boomhut in hartje Amsterdam? Op de website van Herberg het Mandelahuisje vind je de actuele prijzen en beschikbaarheid.
4x eten en drinken in Amsterdam
Voor een dag zijn we toerist in eigen stad. Al valt dat eigenlijk wel mee, we introduceren elkaar onze favoriete cafés en restaurants in Amsterdam. De ene dag om erin te chillen, de andere dag als werkplek. Deze vijf plekjes raad ik je in ieder geval aan als je wat leuks wilt doen in Amsterdam:
1. Café de Verbroederij – Amsterdam Noord
De VerbroederIJ heeft als doel om bewoners van Amsterdam-Noord met elkaar te verbinden. In een soort kas, aan een stadstrand aan het IJ, vind je hier het knusse café met buurtmoestuin en kippen en varkens! Hier eet je soep van groentes uit eigen tuin en geven ze brood een langer leven in de vorm van tosti’s. In de hoek van het café brand ’s winters een houtkachel, een fijne plek om neer te ploffen met een goed boek. Hun eigen theemix is een aanrader!
2. Café de Ceuvel – Amsterdam Noord
Café de Ceuvel vind je in een oud haventerrein in Amsterdam Noord en is omgetoverd tot creatieve broedplaats voor wereldverbeteraars. Het café heeft een volledig veganistisch menu en is in de zomer en winter een fijne plek om rond te hangen. Toen wij hier overdag aan het werk waren brandde de houtkachel, waar een kat dankbaar voorlag. In de zomer is het terras heerlijk. De verse sappjes, koffie en havermoutkoeken zijn een aanrader!
3. Filmmuseum/restaurant EYE – Amsterdam Noord
Direct bij de pond vind je Filmmuseum EYE, een bioscoop, museum en bar/restaurant in een. Met de glazen muur heb je vanuit het restaurant uitzicht op Centraal Station en de voorbijvarende bootjes, schepen, pontjes en voetgangers. Een prima ontbijt/werkplek voor in de ochtend, een heerlijke plek voor een kop koffie in de middag of een fijne filmvoorstelling in de avond!
4. RobinFood Volkskeuken – Amsterdam West
In een voormalig kraakpand in Amsterdam West vind je op maandag, dinsdag en donderdag RobinFood Volkskeuken. Een van de knuste eetgelegenheden in Amsterdam wat mij betreft. Hier eet je goedkoop een (h)eerlijk drie gangen diner. Je deelt de tafel met andere gasten en er staat een kast vol bordspellen. In hetzelfde gebouw vind je de Nieuwe Anita, een alternatieve bar voor creativelingen, met wekelijkse klasieke filmavonden.
Dit is slechts een greep uit mijn favoriete plekken in Amsterdam. Meer tips deelde ik op Honeyguide, het inspiratieplatform voor duurzaam reizen in Nederland. Download de Honeyguide App voor on-the-go reisinspiratie of bekijk de bestemmingsgids van Amsterdam!
Het was fijn om er even tussenuit te zijn, ook op een plek die ik eigenlijk al door en door ken. Deze boomhut in Amsterdam was mij niet eerder opgevallen, ondanks dat hij gewoon zichtbaar is vanaf het pontje tussen Amsterdam Centraal en Noord. Ik kan inmiddels dan ook niet anders, dan naar Herberg het Mandelahuisje loeren wanneer het pontje me weer terug brengt naar de trein naar huis.