Heb je wel eens stilgestaan bij wat je aan producten gebruikt tijdens je menstruatie? Veel menstruatieproducten veroorzaken een berg afval en hebben niet alleen een grote impact op het milieu, ook voor jouzelf zijn veel menstruatieproducten niet gezond. In veel tampons en maandverband zit namelijk plastic verwerkt en geloof me, dat wil je niet bij je vagina en vulva. Daarom een blog vol duurzame en gezonde menstruatieproducten.

1. De menstruatiecup

Zelf gebruik ik al jaren de menstruatiecup en ik zou me niet kunnen voorstellen nog terug te gaan naar tampons! De menstruatiecup is een herbruikbare cupje die je inbrengt als een tampon. In plaats van dat het bloed geabsorbeerd wordt, wordt het opgevangen. Een paar keer per dag (afhankelijk van je menstruatie) leeg je de cup, spoel je hem om met water en breng je hem opnieuw in. De menstruatiecup is gemaakt van medische siliconen en het oppervlak is glad, waardoor er geen bacteriën aan kunnen hechten. Aan het einde van je menstruatie kook je de cup uit en hij is klaar voor je volgende cyclus.

De voordelen van een menstruatiecup:

  • Je hem lang in kan houden; tot wel 12 uur
  • Doordat de cup jarenlang meegaat, creëer je geen afval! (ga even na hoeveel afval één menstruatie wel niet veroorzaakt. Vermenigvuldig dat met alle vrouwen die je kent…) 
  • Daarnaast is een cup een grote financiële meevaller. Tampons en maandverband zijn niet goedkoop, de kosten voor een cup zijn eenmalig
  • Het is perfect voor op reis! Geen backpack vol tampons, maar slechts een klein zakje met een cup 
  • Het is geurloos
  • Er worden geen chemische middelen gebruikt; de cup wordt gemaakt van medische siliconen

De menstruatiecup is inmiddels te koop bij Kruidvat en Etos. Of bestel hem online:

Op de website Mensturatiecup-info vind je een overzicht van verschillende menstruatiecups, tips voor het inbrengen en antwoord op bijna alle vragen die er gesteld zijn. Je kan ook mij een berichtje sturen als je nog vragen hebt! De eerste menstruatie met een cup kan misschien een beetje onwennig zijn, maar na enige oefening wil je niet meer terug!

2. Wasbaar maandverband/inlegkruisjes

Op zware dagen gebruik ik naast de menstruatiecup een wasbaar inlegkruisje, just to be safe. Na gebruik – eventueel uitspoelen – gooi je ze in de was erbij en ze zijn klaar voor hergebruik. Niet alleen scheelt het afval, ook scheelt het in de portemonnee. Hergebruik is nou eenmaal goedkoper. Daarnaast ademt wasbaar maandverband, in tegenstelling tot zijn wegwerp zusje. Hierdoor vermenigvuldigen bacteriën zich veel minder dan bij wegwerpverband.

Er zijn talloze aanbieders van wasbaar maandverband en inlegkruisjes, en je kan het ook zelf maken. Ik kocht mijne echter bij EcoFemme. Met hun Pad for Pad actie geeft EcoFemme bij iedere aankoop ook wasbaar maandverband aan een vrouw op het Indiase platteland. EcoFemme probeert het taboe op menstruatie te doorbreken en werkt samen met meisjes en vrouwen aan voorlichting over menstruatie. Een initiatief wat ik graag wilde steunen.

3. Menstruatie sponsje

Nog minder bekent dan de bovenstaande opties, is het menstruatiesponje. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, maar ik wilde de optie wel met jullie delen. Op Moderne Hippies schreef Iris onder andere het volgende over de natuurlijke menstruatiesponsjes; ze zijn biologisch afbreekbaar, van nature antibacterieel, zeer absorberend, duurzaam, herbruikbaar, budgetvriendelijk en vooral; comfortabel. (helaas is Moderne Hippies niet langer online)

© Iris Overgaauw / The Sea is My Cup of Tea & Moderne Hippies

4. Duurzame tampons en maandverband

Better safe than sorry en houd jij het bij tampons en maandverband? Ieder zijn ding natuurlijk. Maar weet wel dat ook hier duurzame opties in zijn: zo zijn bijvoorbeeld de tampons en het maandverband van Yoni gemaakt van natuurlijk katoen en kunnen ze zelfs op de composthoop. In tegenstelling tot vele andere merken, vertelt Yoni precies waar hun producten van gemaakt zijn. Reguliere tampons bevatten soms synthetische stoffen, parfum of plastic en kan irritatie veroorzaken. Yoni is wat dat betreft dus een van de weinige duurzame alternatieven op tampons en maandverband. Te koop bij onder meer de Albert Heijn en Etos. Of online:


Heb jij nog toevoegingen voor bij dit lijstje duurzame menstruatieproducten? Laat het me weten in een reactie! Geintereseerd in meer duurzame badkamer tips? Neem een kijkje bij mijn zero-waste badkamer blogs.

Dit is geen gesponsord artikel. Mocht je nog toevoegingen hebben; let me know! Wel bevat het artikel affiliatie linkjes. Wanneer je via deze linkjes een product koopt, kost dat jou niets extra’s, maar krijg ik een klein percentage van de winst. Op die manier blijft We are the Earth in de lucht. Win-win.