10 tips om je badkamer afvalvrij(er) te maken

Dag van de Duurzaamheid

Elk jaar op 10 oktober vieren we de Dag van de Duurzaamheid. Een dag waarop we extra stil staan bij duurzaamheid en door middel van vele evenementen door het hele land meer mensen enthousiast proberen te maken over duurzaamheid. Het initiatief van Urgenda zou moeten laten zien dat duurzaamheid behalve noodzakelijk ook inspirerend en winstgevend kan zijn. Met name aan die inspiratie willen de groene bloggers (met deze grote samenwerking) graag een steentje bijdragen!

Impact top 10 van de gemiddelde Nederlander

Om te bepalen hoe duurzaam een gemiddelde Nederlander nou eigenlijk is, schreef Babette Porcelijn het boek De Verborgen Impact. In dit boek presenteert ze de impact top 10, waaruit onder andere blijkt dat we de grootste (directe én indirecte) impact maken met het kopen van spullen en het eten van vlees. Daarnaast beschrijft ze manieren waarop we die impact effectief kunnen verminderen.

Impact top 10 uit De Verborgen Impact van Babette Porcelijn

De duurzame top 10 tips van de groene bloggers 

Groene bloggers zijn natuurlijk ook bezig met diverse onderwerpen uit die impact top 10. Ter gelegenheid van de Dag van de Duurzaamheid leek het ons leuk om eens gezamenlijk op een rijtje te zetten welke duurzame stappen we per onderwerp (kunnen) nemen om onze impact te verkleinen. Een soort online groene gids dus, vol bruikbare en inspirerende tips! 

Hieronder zie je mijn 10 tips om je impact te verkleinen door minder of zelfs helemaal geen afval te creëren in de badkamer. Klik na het lezen door naar de tips van de andere groene bloggers over de meest uiteenlopende onderwerpen!

10 tips om je badkamer afvalvrij(er) te maken

Zoals sommigen van jullie weten ben ik bezig steeds bewuster te leven en ben ik langzaam maar zeker onderweg naar een zero-waste levensstijl. Ik heb nog een hele lange weg te gaan, maar de weg die ik afleg deel ik graag met jullie! Hierbij een overzicht van mijn zero-waste badkamer serie, omdat dit is waar ik mij momenteel hoofdzakelijk op focus. Om de 10 tips voor dit overzicht te bereiken, deel ik ook alvast wat toekomstplannen en link ik door naar andere inspirerende groene bloggers!

Dit zijn voor mij enkele redenen om met een afvalvrije badkamer aan de slag te gaan: weg met de microplastics, het is vaak goedkoper en het is beter voor jezelf, je omgeving, het milieu en de dieren. (:

1.Plastic vrij douchen

Wist je dat een persoon in zijn hele leven gemiddeld meer dan 900 plastic flessen shampoo en zeep gebruiken? Ik schrok daar best wel van. Al dat plastic afval is ook helemaal niet nodig. Er zijn namelijk zat verpakkingsvrije shampoobars en blokken zeep die super fijn zijn. Naast het plasticvrije zijn er nog meer voordelen: ze zijn makkelijk mee te nemen op reis en vaak bevatten ze enkel natuurlijke ingrediënten die niet schadelijk zijn voor jezelf of het milieu.

2.Poets met een bamboe tandenborstel

Wist je dat bamboe het snelst groeiende gewas ter wereld is en sneller CO2 opneemt dan bomen? Poetsen met een bamboe tandenborstel, die na gebruik in de groene bak kan, is dus vele malen beter dan zijn plastic broertje. Geloof me, ze poetsen even fijn!

3.Duurzame deo

Ik ga hier nog een uitgebreid blog over schrijven, maar na verschillende zero-waste deo’s te hebben uitgeprobeerd (een verpakkingsvrije van Lush, een zelfgemaakte, een zoutkristal), gebruik ik nu een deo waar ik helemaal fan van ben: We love the Planet. Deze deodorantcrème komt in een klein blikje. Handig om mee te nemen, goed recyclebaar en gemaakt van enkel biologische ingrediënten.

Benieuwd naar de impact van spuitdeo’s en microplastics? Linda, van het blog Zaaiilingen, schreef erover!

4.Plastic vrij scheren + zero-waste scheerschuim/olie

Ouderwets scheren met een stalen ‘krabbertje‘ of safetyrazor. Het vergt enige oefening, maar het is niet alleen beter voor het milieu (geen plastic (wegwerp)scheermesjes), ook is het beter voor jezelf en je portemonnee. Scheerschuim hoeft ook niet in een plastic bus te komen. Er zijn scheerschuimblokken en olie die je kunt gebruiken! Zelf gebruik ik kokosolie uit een glazen pot.

5.Make-up remover maak je zo

Eigenlijk wil je al naar bed maar je make-up moet er nog af. Je loopt naar de badkamer en komt tot de ontdekking dat je zus/moeder/huisgenoot/overig de make-up remover heeft opgemaakt. Geen nood, met deze twee simpele ingrediënten maak je in een hand omdraai zelf make-up remover. Het is makkelijk, je weet wat je op je gezicht smeert en je kunt de ingrediënten in glazen flessen kopen, die je na gebruikt kunt recyclen.

6.Wasbare wattenschijfjes

Ze zijn eenvoudig te maken met restmaterialen, je weet dat je ze altijd in huis hebt, het is goedkoop en ook nog eens afvalvrij. Bij zelfgemaakte make-up remover horen natuurlijk wasbare eyepads.

7.Duurzaam menstrueren

Ook hierover ontbreekt nog een blog van mijn hand, maar de ervaring is er wel! Hoewel menstrueren nooit echt fijn is, is het wel een stuk aangenamer met de juiste materialen. De menstruatiecup is wat dat betreft echt een uitvinding! Het is goed voor jezelf, het milieu en je portemonee. Naast de menstruatiecup zijn er nog andere duurzame menstruatiemiddelen. Zo schreef Iris voor Moderne Hippies over het gebruik van een herbruikbaar menstruatie sponsje en zijn er ook dingen als wasbaar maandverband en inlegkruisjes.

8.DIY scrub of verpakkingsvrije scrubblokken

Er zijn verschillende recepten om zelf scrub te maken. Een zero-waste winner is de scrub van koffieprut (try it before judging!). Iris van Ik Ben Iris Niet legt uit hoe zij het maakt. Ook ben ik fan van de onverpakte scrubbars van Lush!


9.DIY wc-reiniger en andere schoonmaak tips

Je hoeft de achterkant van een willekeurig schoonmaak product maar te bekijken, of waarschuwingen van gevaarlijke stoffen vliegen je om de oren. Naast dat sommige ingrediënten gevaarlijk kunnen zijn voor jezelf, zijn veel schoonmaak spullen ook gevaarlijk voor het milieu. Een manier hoe ik hier wat tegen doe, is door zelf mijn wc-reiniger te maken. Merel van Blackbrids and Cakes schreef over nog een aantal DIY schoonmaakmiddelen.

10.Duurzame seks

Wellicht een beetje een taboe onderwerp, maar niet als je het mij vraagt. Ik gebruik de pil niet – vanwege mijn angst voor medicijnen, maar ook omdat ik het troep vind en van mening ben dat je niet zomaar allemaal hormonen in je lichaam moet stoppen. Gelukkig zijn er ook alternatieven. Zoals de LadyComp, een hormoonvrije anticonceptie. Daarnaast heb je natuurlijk ook duurzame condooms.

Meer tips om je badkamer te verduurzamen? Mirjam van Een Goed Verhaal deelt er nog meer op haar blog!

Online groene gids

Benieuwd naar de tips van de andere groene bloggers? Lees bijvoorbeeld alles over hoe je je kledingkast kunt verduurzamen,  hoe je duurzaam kunt reizen of hoe je voedselverspilling kunt tegen gaan.

Alle blogs vind je hier:

Spullen
10 tips om tweedehands te kopen van Hermien (KouweKleren)
10 tips om over te stappen op herbruikbare producten van Nynke (Nynkek)
10 tips dingen die je niet hoeft te hébben volgens Amke (Groen is het nieuwe zwart)
10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijven van Sara (Mevrouw Miauw)
10 tips voor duurzaam speelgoed van Stephanie (La vie de Stephanie)

Voeding
10 tips om (meer) plantaardig te gaan eten van Merel (Blackbirds and Cakes)
10 tips om minder voedsel te verspillen van Hilde (Tijd voor iets anders)
10 tips om minder vlees te eten van Sarina (VegaSaar)

Vervoer en reizen
10 tips om minder te vliegen van Linda (Zaailingen)
10 tips voor een duurzame vakantiebeleving van Janet en Anneloes (Not so stuffy)

Kleding
10 tips om je kledingkast te verduurzamen van Iris (The sea is my cup of tea)
10 tips om zelf kledingmerken op duurzaamheid te checken van Sara (When Sara Smiles)
10 tips lang leve je favorietjes van Chantoile
10 tips om fair fashion te shoppen van Kim (Kimbuining.com)

Wonen
10 tips om milieuvriendelijker te wonen van Carlien (Goed voor de wereld)
10 tips om je voor te bereiden op wonen in een Tiny House van Natasja (Groene manieren)
10 tips om groen te doen in de tuin van Sara (Groen met Saar)
10 tips om je badkamer afvalvrij(er) te maken van Yalou (We are the Earth)

Overig
10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie)
10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog)
10 tips groene challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven van Sanne (Het grote groene geluk)
10 tips om te verduurzamen en direct geld te besparen van Tessa (Awkward Duckling)

Heb jij nog goede tips die we niet mogen vergeten? Laat het weten in een reactie!

20 comments

  1. Ha Yalou! Wat leuk dat het toch is gelukt:)! Fijne en nuttige tips! Lief dat je me nog altijd noemt als je het over de Lady-Comp heb haha:) Liefs!

    1. Ja ik ben er ook heel blij mee! Wat een gedoe was dat zeg, afgelopen weekend.. En natuurlijk noem ik je. Je hebt een super handig en goed artikel erover geschreven en ik vind de Lady-Comp echt een goed ding, meer mensen moet daar vanaf weten! (:

  2. Aaaah, unicorn condooms! Ik verwacht regenboogkleuren en glitters, haha.
    Maar dit lijstje zou iedereen gewoon moeten toepassen. Makkelijk en stiekem ook veel fijner dan al die wegwerpshit. Thanks voor de extra link en de deo-tip! Ik ga hem meteen even door de palmolie-check halen 🙂

    1. hahah, ja zou je wel denken inderdaad. De vormgeving op de verpakking is wel geinig, sommige met glitters inderdaad 😛 Je kunt uit verschillende verpakkingsdesigns kiezen.
      En ik ben het helemaal met je eens, dit is echt een beginners lijstje, makkelijk toe te passen en fijner dan wegwerp of plastic-verpakte producten. Volgens mij is de deo palmolie-vrij, al moet ik schoorvoetend toegeven dat ik me daar nog niet heel erg in verdiept heb..

        1. Fijn dat hij echt palmolievrij is! Het is inderdaad een fancy versie van de zelfgemaakte (en in vergelijking daarmee ook een dure). Mijn zelfgemaakte deo was echter geen succes. Nu ik weet dat cremedeo’s dus wel echt fijn kunnen zijn ga ik denk ik nog een poging wagen wanneer deze op is.

  3. Yeahhhh wat een fijne tips! De meeste van deze tips pas ik al toe en daardoor is mijn badkamer ook meteen een stukje leger en stijlvoller (want zeg nou eerlijk: plastic flessen zijn best wel lelijk) Ik ben heel benieuwd naar de unicorn condooms. Zijn die ook vegan, toevallig?

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close