De vrouw achter de douane desk kijkt heel lang naar m’n vluchtgegevens en geeft het vervolgens door aan een ander. Nummer twee stuurt mij door naar een andere balie.. Ik kijk op de klok, nog 1,5 uur voor m’n vlucht naar Beijing vertrekt. Ik sta in Ghangzhou in China en ik word langzaam maar zeker nerveus. Persoon nummer drie stuurt me door naar vier, en vier levert me af bij vijf. “What’s wrong?” Ja.. Dat wisten ze in het begin ook niet helemaal.. De Chinese regels doen zelfs de douane beambten de das om. Nummer zes doet een poging het uit te leggen.. Inmiddels heb ik m’n aansluitende vlucht al zo goed als gemist.

In mijn oorspronkelijke reisplan was ik van plan ook in China te backpacken en mijn terugvlucht had ik vanuit Beijing geboekt. Na een week backpacken waren m’n plannen echter al veranderd, maar ik kon m’n vlucht niet om boeken. Vandaar dat ik er voor koos om twee dagen in Beijing te verblijven, want dan hoefde ik geen visum te regelen en kon ik toch nog wat dingen bezichtigen.
In China kan je een 72 uur visa on arrival krijgen, mits je uit land A komt en een vlucht naar land B hebt. Ik kwam uit Siem Reap en land B was in mijn geval Nederland. Niemand die mij had verteld dat deze regel niet geldt als je een tussenstop hebt op Chinese grond…

Om van vlucht 1 naar vlucht 2 te komen moest ik een 24 uurs visa on arrival aanvragen voor Ghangzhou. Makkelijk zou je denken! Maar met zo’n visa moet ik China verlaten via die stad en ik ging naar Beijing. Mission impossible.. Great!

Inmiddels was ik aardig wanhopig, ik had m’n vlucht gemist en het zag er niet naar uit dat ik m’n andere, die drie dagen later was, zou gaan halen.. Ik zat in het kantoor van China Southern Airlines, waar mij geadviseerd werd contact op te nemen met m’n reis bureau. Probeer dat maar eens te doen in China.. Een land waar de overheid een beetje (beetje?) maf is en hotmail, gmail en facebook blokkeert. Mooi niet dat ik ga bellen, voor dat geld kan ik de wereld rond. Uiteindelijk kon ik de email van de Airlines gebruiken, op een computer waar alles in het Chinees was, mailtjes typen voor gevorderd dat..

Mijn lieve mama gesmst of ze even naar het reisbureau kon bellen dat ze hun mail moesten lezen.
Lang verhaal kort: na heel wat gesms, gemail, gehuil, gevloek, uren en geldverspilling zat er niks anders op dan een nieuwe vlucht naar huis te boeken..

20/3 vertrok ik uit Cambodja naar China, 21/3 van China naar Bangkok, na tien uur op het vliegveld van Bangkok gezeten te hebben was 22/3 mijn vlucht van Bangkok naar Abu Dhabi en velen uren later was ik weer in Amsterdam. Jammer dat mijn reis zo moest eindigen. Ik zat de laatste weken al te wachten tot wanneer er bij mij iets mis zou gaan.. Ik was nog niet bestolen of opgelicht en alles ging best wel goed eindelijk. Te vroeg gejuicht..

En dan het volgende ‘probleem’, bijna iedereen dacht dat ik 26 maart terug zou komen. Maar mijn terugvlucht stond gepland voor 23 maart, zodat ik m’n vriend kon verassen voor zijn verjaardag de 24e. Nu kwam ik 22 maar al thuis. Ik heb nog nooit zoveel gelogen (sorry Vaal haha), want iedereen dacht dat ik leuk WiFi loos in Beijing zat. Helaas, ik zat gezellig in een hele boel vliegtuigen want dat vinden mijn oren zo leuk! (:

Na drie dagen vliegen en op vliegvelden rondhangen kwam ik helemaal gesloopt aan op Schiphol, waar ik werd opgewacht door het welkoms comité, vaders, moeders, zus, broertje. Thuis van een heerlijk broodje kaas, een beker melk en een hete douche genoten, voordat ik ‘s avonds naar Valentijn ging om hem te verassen. Iedereen werd het liegen een beetje zat en het werd ook steeds moeilijker om over een stad te vertellen waar je nog nooit bent geweest..

Ik kan in ieder geval zeggen dat m’n ‘cadeautje’ geslaagd was en het is stiekem ook wel weer fijn om thuis te zijn!
Benieuwd naar het filmpje wat ik tijdens mijn reis voor Valentijns verjaardag heb gemaakt? Check hem hier.

Helaas geen Chinese muur of verboden stad voor mij, maar wel een hoop blije gezichten dat ik een dagje eerder thuis kwam (speciaal voor hun stiekem).
Hallo koude (hele koude!!) Nederlandse bodem, it’s been a while..

Broertjes en zusje <3

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close