Op mijn laptop bekijk een reclame die mij laat verbazen over een orang-oetan in een slaapkamer van een meisje. Het kind wijst de aap de deur, tot hij haar vertelt over de verwoesting van zijn oerwoud. Door de alles vernietegende aanleg van palmolieplantages is hij opzoek naar een nieuw thuis. Het zijne is niet meer. Als antwoord op dit hartverscheurende verhaal start het meisje een actie, maar het grote tv-publiek krijgt dit helaas niet te zien. De commercial is ’te politiek’ en dus van tv verbannen.
“There is a human in my forest and I don’t know what to do. He destroys all of our plants for your food and your shampoo”, begint de orang-oetan zijn verhaal. Volgens Greenpeace verdwijnen er voor de aanleg van palmolieplantages 146 voetbalvelden aan oerwoud per uur. En dat is alleen goed voor de zakken van de industrie. Palmolie is voor hen namelijk de goedkoopste optie om smeltgedrag van producten tegen te gaan.
Het goedje wordt verwerkt in koekjes, pepernoten, pindakaas en deegwaar. En behalve dat we het voor onze kiezen krijgen, smeren we het ook op ons gezicht en in ons haar; mascara, crèmpjes, shampoo, conditioner. Bijna allemaal bevatten ze palmolie.
Maar goed zijn die plantages niet. De kap van oerwouden heeft immers negatieve gevolgen voor ons klimaat, om nog maar te zwijgen over het lot van de dieren voor wie deze bossen hun thuis zijn. De Engelse supermarktketen Iceland wil dit veranderen en zorgt dat voor het einde van dit jaar al hun eigen producten palmolievrij zijn. Een mooi streven! Met de commercial van het meisje en de orang-oetan wil de keten het verborgen verhaal van de palmolie-industrie de wereld in slingeren.
De Engelse reclamewaakhond stak hier echter een boomstam voor. Onterecht als je het mij vraagt, want kan een reclame als deze te politiek zijn? Of is het het verbod wat de zaak een politiek tintje geeft? Iets moet er in ieder geval veranderen, of de politici moeten hun torenkamers straks net als het meisje gaan delen met deze bijzondere dieren.
Oordeel zelf:
Lees ook mijn column over microplastics.
Meer info over palmolie, wat jij kunt doet en hoe je het kunt vermijden, vind je hier.
Super dat de Engesle supermarktketen Iceland de producten met palmolie uit de schappen haalt. En wat jammer dat de commercial niet op tv mag komen. De politieke lading snap ik ook niet zo goed… Het is gewoon de harde waarheid 🙁
Ik vind het echt een goed spotje, kreeg er zelfs even kippenvel van. Ik hoop dat als nog heel veel mensen het te zien krijgen en dat meer supermarktketens volgen!