Al eerder heb ik aangegeven fan te zijn van de zero-waste levenswijze. Hoewel ik daar nog lang niet ben en ook niet weet of ik er ooit ga komen, wil ik je wel meenemen in mijn speurtocht naar duurzame en plastic vrije alternatieven van alledaagse producten. We leven in een consumptiemaatschappij waarin winst en gemak in plaats van duurzaamheid en bewustwording op de eerste plaats komen. Zij het bewust, zij het onbewust, bijna iedereen maakt zich er schuldig aan; ook ik. De laatste tijd ben ik mij echter steeds bewuster aan het worden wat de impact van plastic en ander afval is opjezelf, maar ook op het milieu. Hier ga ik verandering in brengen en jij hopelijk ook!

In de serie Zero-Waste badkamer neem ik je mee in mijn transformatie naar een duurzame en plasticvrije badkamer. De komende weken ga ik wijden aan het uittesten van nieuwe producten, het uitleggen wat deze zero-waste verandering voor invloed heeft op jezelf en op je omgeving en waar je deze zero-waste producten kunt vinden of hoe je ze zelf kunt maken.

Lush, zero waste bathroom, Amsterdam, We are the Earth

Samen met Amadea, PR medewerkster van Lush.

Hoe ga ik dit doen?

Zoals jullie op mijn Facebook en Instagram al hadden kunnen zien, was ik van de week bij Lush – Fresh Handmade Cosmetics. Lush is een van oorsprong Brits bedrijf dat inmiddels in 46 landen gevestigd is, waaronder gelukkig Nederland met negen winkels. Als je de Lush winkels binnenloopt is het een feestje voor je ogen en je neus; felle kleuren en lekkere geuren vermengen zich en dat komt door de werkwijze van Lush. Zij proberen namelijk zoveel mogelijk aan naked packaging te doen. Blokken zeep en andere solide cosmetica producten liggen klaar om verpakt te worden in tinnenblikken, van flessen gerecyclede cadeausjaals of gerecycled papier. De vloeibare producten zitten in een plastic fles. Deze kunnen na gebruik echter teruggebracht worden naar de winkel en bij inlevering van vijf lege flessen krijg je een gratis gezichtsmasker. De flessen worden gerecycled door Lush.
Verder zijn al hun producten vegetarisch (!) en zo veel mogelijk veganistisch. Ze produceren alles zelf en gebruiken hiervoor alleen verse, biologische groenten en fruit, essentiële oliën en veilige synthetische ingrediënten. Hiervan is níks op dieren getest.
Kortom, Lush is zeer bewust bezig en dat uit zich in originele en fijne producten.

De producten en werkwijze van onder andere Lush gaan mij helpen in het realiseren van een zero-waste badkamer. De komende weken ga ik producten van Lush testen en hierover schrijven. Daarnaast ben ik nu nog in gesprek met andere bedrijven die ook bezig zijn met afval verminderen en bewust produceren. Meer hierover volgt nog, maar ik kon niet wachten om jullie alvast op de hoogte te brengen. Ik heb er zin in en ben benieuwd of het mij gaat lukken een afval vrije en verantwoordelijke badkamer te krijgen! Hopelijk inspireer ik ook jou om je steentje bij te dragen. (:

Wat doe jij op het gebied van afval vermindering en duurzaamheid?
Laat het me weten in een reactie hieronder