Voor de mannelijke lezers onder ons: dit is niet interessant voor jullie (sorry guys! volgende blog weer). Maar voor de vrouwen onder ons; de oplossing voor de maandelijkse problemen (tijdens het reizen)! De mooncup, ook wel de menstruatie cup genoemd. In dit blog ga ik je alles vertellen wat je moet weten. 

Als je voor langere tijd op reis gaat krijg je er vroeg of laat toch echt mee te maken, je wordt ongesteld. Je kunt je backpack voor zes maanden vol gooien met tampons en maandverband, maar die ruimte in je tas kan je beter gebruiken voor andere dingen niet waar? Een andere optie is om de benodigdheden in het buitenland te kopen. Mochten ze het daar al verkopen, dan is het meestal duur en toch net even iets anders dan je gewend bent. Niet altijd even fijn.

Voordat ik op reis ging heb ik heel het internet af gezocht naar de oplossing en ik heb hem gevonden: de menstruatie cup. Het is nog vrij onbekend en ook alleen via internet te verkrijgen. De reden hiervan is omdat het geen winstgevend product is. Je koopt het namelijk één keer en je kan het gebruiken voor de komende jaren!

Wat is het?

De menstruatie cup is een herbruikbare cup die je inbrengt als een tampon en die het bloed niet absorbeert maar opvangt. Het is gemaakt van medische siliconen en het oppervlak is glad, waardoor er geen bacteriën aan kunnen hechten.

De voordelen

  •  Je kunt de cup lang in houden tot wel 12 uur
  •  Het is milieu bewust! Je creëert geen afval en je kan de cup jarenlang hergebruiken
  •  Je kunt er gewoon mee zwemmen/sporten Het zuigt zich vacuüm, dus je kunt niet doorlekken
  •  Het scheelt geld Je koopt de cup 1x voor jaren lang gebruik, in tegen stelling tot de maandelijkse tampons en/of maandverband.
  •  Het past makkelijk in je tas geen gedoe met tig tampons voor maanden lang reizen!
  •  Geen risico op het Toxic Shock Syndrome (TSS) ook wel Tamponziekte genoemd
  •  Er worden geen chemische middelen gebruikt het wordt gemaakt van medische siliconen
  •  Het is geurloos

Ik zeg: gewoon een keertje uitproberen! Het is even wennen, maar daarna wil je geen tampons meer gebruiken.

Heb je zorgen hoe je het schoon moet maken op openbare toiletten in het buitenland? Ik heb er ervaring mee in o.a. Azië en Marokko, waar het altijd makkelijk schoon te houden was. Vaak zijn er hurktoiletten waar altijd een kraantje/emmer met water aanwezig is. Is dit niet het geval? zorg dan zelf voor een flesje water. Je moet wel schoon water gebruiken. Aan het einde van je periode kook je de cup uit en is hij klaar voor de volgende maand! (er zijn altijd wel mogelijk heden om dit te doen in hostels o.i.d.)