Afgelopen week bezocht ik samen met mijn vriend de tentoonstelling The Art of Banksy. In Amsterdam word je doodgegooid met reclame van deze tentoonstelling en dat heeft gewerkt; wij besloten een kijkje te gaan nemen. Op een van de warmste dagen van deze zomer zochten wij verkoeling in de Beurs van Berlage, waar de meest iconische werken van Banksy op canvas, schilderijen en sculpturen tot 8 januari 2017 te bewonderen zijn. Misschien gaat er niet echt een belletje rinkelen bij de naam Banksy, maar ik durf te wedden dat je minimaal één van de kunstwerken van deze straat artiest kent!

Banksy is een Britste straat artiets waarvan maar weinig mensen zijn echte identiteit weten. Zijn werk duikt op in vele hoeken van de wereld. Zo verscheen er laatst nog een kunstwerk van hem in het vluchtelingenkamp in Calais. Banksy zet je aan het denken over politiek gevoelige onderwerpen door deze op een humoristische en soms iet wat provocerende manier weer te geven op de muren van het dagelijks leven. Hij staat bekend om zijn anti-kapitalistische boodschap en houdt de bevolking graag een spiegel voor.

Hij staat bekend om zijn anti-kapitalistische boodschap en houdt de bevolking graag een spiegel voor.

Dit is een kunstvorm waar ik van houd. Ik ben van mening dat kunst heel goed gebruikt kan worden om te reflecteren op wat er eigenlijk in de wereld gebeurd. Vooral als het in openbare plekken ineens verschijnt door middel van graffiti. Het is een onderbreking van de dagelijks sleur en de blindheid waarmee sommigen van ons door de wereld lopen. Het zet je aan het denken als je er langs fietst of het zorgt ervoor dat je erover praat met je buurman. Sommigen vinden het vandalisme, anderen vinden het kunst. Je kan er van houden of het haten. Desalniettemin was Banksy in 2010 door Time Magazine geselecteerd voor de lijst van 100 meest invloedrijke personen ter wereld en wordt zijn kunst voor miljoenen verkocht.

The Art of Banksy

De Art of Banksy is nog tot 8 januari 2017 te bezichtigen in de Beurs van Berlage te Amsterdam.
Prijzen variëren voor kinderen, volwassenen en studenten. Voor meer informatie klik hier. 

Banksey calais

“Men wil ons laten geloven dat vluchtelingen de middelen van een land uitputten, maar Jobs was een zoon van een migrant. Apple is het meest winstgevende bedrijf ter wereld. Het betaalt jaarlijks miljarden aan belastingen en dat allemaal omdat Amerika ooit een jonge man uit Homs verwelkomde” -Bansky

banksy_precisionbombing

‘Precision Bombing’ is een militaire term voor laser-geleide bommen. Dit kunstwerk wijst erop dat op een dag wapenhandelaren slachteroffer worden van hun eigen lot, omdat zij de oorzaak zijn van duizenden onschuldige doden. Aangezien het erg moeilijk is om die omvang en reikwijdte van elk wapen te berekenen, benadrukt Bansky dat hun miliraire plannen wel een stegen hen kunnen gaan werken.