The Killing Fields: de gruwelen van Choeung Ek

Met een brok in m’n keel en tranen in m’n ogen loop ik over het zo vredig ogende terrein. Vogels fluiten, de bomen staan in bloei en je hoort kinderen zingen in het naastgelegen schooltje. De stem van de audiotour vertelt het verhaal van de horror die zich in dit paradijsje heeft afgespeeld. Dit ‘paradijsje’ zijn de killing fields van Choeung Ek in Phnom Penh, Cambodja. Een plek waar de geschiedenis van Cambodja tastbaar is.

Onder het regiem van Pol Pot en de Rhode Khmer zijn één op de vijf Cambodjanen op gruwelijke wijze vermoord. De Khmer zijn verantwoordelijk voor de dood van zo’n twee miljoen mensen. Met het idee een communistische staat te stichten werd men gedwongen tot onmogelijke diensten. Na de invasie van het Rode leger in 1975 waren de steden binnen 48 uur leeg. Mensen werden getransporteerd naar collectieve werk boerderijen, waar ze 12 tot 14 uur per dag werkten op een lege of zo goed als lege maag.

Monniken, leerkrachten, artsen en mensen die meerdere talen spraken zijn zonder pardon op brute wijze geëxecuteerd.

Donkere geschiedenis van Cambodja

Gevangenen werden naar Choeung Ek gebracht en daar doodgeslagen, omdat kogels te duur waren. Vrouwen werden verkracht om vervolgens naakt in een massagraf te belanden. Baby’s werden simpelweg tegen een boom geslingerd tot ze dood waren.

Minimaal 20.000 mensen zijn er hier omgebracht en nu nog steeds komen er botten boven de aarde na een zware regenbui. Locals zeggen dat de doden geen rust kunnen vinden. De gruwelijke geschiedenis van Cambodja duurt op deze plek voort.

De boom des doods is nu een plaats waar bezoekers van dit museum met betraande ogen naar de gruwel verhalen luisteren die door de koptelefoon worden vertelt. De boom is een verzamelpunt van armbandjes die bezoekers achter laten als steun betuiging. Er hing een peace-symbool aan de tak. Als heel de wereld die eens kon zien.

Foto van de boom met armbandjes als steunbetuiging

Indrukwekkend museum

Mensen lopen rond, in stilte, in gedachte verzonken, met betreurde gezichten. De laatste stop is een stupa die vol ligt met schedels van slachtoffers. Gesorteerd op geslacht, leeftijd en doodsoorzaak. In het naastgelegen museum zijn de ‘gereedschappen’ te zien die werden gebruikt om de mensen hun dood in te slaan.

De Killing Fields hebben een hele grote indruk op mij achtergelaten en ik krijg een brok ik mijn keel als ik eraan terug denk. Op school leer je wel over de geschiedenis van Cambodja. Je hebt een idee over hoe de wereld werkt. Maar als je de Killing Fields in het echt ziet, verhalen hoort van overlevenden en de opgestapelde schedels ziet liggen, stelt iedereen zich toch dezelfde vraag: hoe heeft zoiets kunnen gebeuren? En waarom gebeurd het nu nog steeds op andere plekken in de wereld?

De Killing Fields is een plek die je eigenlijk niet mag overslaan als je Cambodja bezoekt. Het is een stukje geschiedenis die niet vergeten mag worden.

Kosten bezoek Killing Fields

Intree + audiotour kost 6 dollar.
Voor de tuktuk rit betaalde wij ook 6 dollar p.p.
Onze chauffeur bleef wachten tot wij klaar waren.

Lees ook mijn artikel over de alternatieve zonsopgangsplek in Angkor

Killing fields Phnom Phen
De opgestapelde schedels van de slachtoffers in de vredesstupa

1 comment

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close