In Marokko aten we het dagelijks, maar eenmaal terug in Nederland duurde het wel wat maanden voor ik mij er aan durfde te wagen: Couscous. Van de week was het dan zo ver en het smaakte naar meer! Volg de stappen hieronder en je hebt binnen een mum van tijd een overheerlijke couscous op tafel staan.

Benodigdheden:

Voor drie personen:

  • 3 mooie stukken kip (of lam, of wat je ook wilt).
  • een pak couscous (275 gram)
  • een halve kilo uien
  • 150-200g rozijnen
  • eventueel wat (kesjoe)noten voor de liefhebber
  • klein beter boter (<50 g)
  • 2 eetlepels olie
  • 4 takjes koriander
  • 4 theelepels kaneel
  • 1/3 theelepel kurkuma
  • 1/3 theelepel saffraanpoeder
  • eventueel couscous kruiden of iets anders voor op het vlees
  • beetje peper (<1 theelepel)
  • zout
  • een couscous pan of een pan en een zeef

Edit; dit recept is online verschenen voordat ik vegetariër ben geworden. Klik hier om meer te lezen over hoe vervuilend de vleesindustrie is. Kies bewust als je vlees koopt of kies voor vleesvervangers. 

Bereidingswijze:

Snijd het vlees in de gewenste grote en voeg couscous kruiden of andere kruiden na wens toe op het vlees. Snijd de uien fijn (eventueel met duikbril op, het zijn er nogal wat!), en stop zowel de uien als het vlees in de pan. Voeg 4 fijngesneden takjes koriander, 1/3 theelepel kurkuma, zout en peper toe. Als laatste voeg je water toe tot dat alles onder water staat en breng je het aan de kook.

Doe de couscous in een kom en voeg een eetlepel olie, een snufje zout en een glas water toe, zorg dat het water in alle korrels is opgenomen en doe het dan in het bovenste deel van de couscous pan of de zeef die je in de pan zet, deksel erop en zorg dat de onderste pan kook en de couscous klaar stoomt.

Couscous bereiden met een zeef

Bij gebrek aan een couscous pan werkt een zeef ook erg goed! (al was een iets grotere nog handigere geweest, couscous zet heel erg uit namelijk).

Vervolgens doe je de couscous terug in de kom en voeg je een half glas water toe, zo blijven de korrels niet aan elkaar plakken. Doe de couscous terug in de zeef of couscous pan en laat het weer stomen. Herhaal dit nog één keer, voeg weer een klein beetje water toe, een theelepel olie en wat boter. Bij de laatste keer kan je des gewenst wat noten toevoegen.

Als het vlees en de uien goed gekookt zijn voeg je de rozijnen toe, samen met 4 theelepels kaneel. Laat het nog even door koken tot het vlees helemaal goed is.

Als het klaar is doe je de couscous op een bord, de tfaya (het vlees, de uien en de rozijnen) erover en eet smakelijk! 

kooktijd is afhankelijk van het vlees.
Met kip duurde het zo’n drie kwartier.