Afgelopen week werd ik uitgedaagd om deel te nemen aan de #InstockChallenge: een maand lang geen voedsel verspillen. Als heel Nederland dit zou doen, zouden we met zijn alle 67 miljoen kilo voedsel uit de prullenbak redden! Inmiddels heb ik de nodige research gedaan en in de blog deel ik wat je met overgebleven voedsel kunt doen, hoe je een teveel aan voedsel kan voorkomen en hoe je voedselverderf het beste kunt tegen gaan. Bij deze daag ik jou uit! Durf jij de challenge aan?

Koelkast indeling

Hoe je koelkast ingedeeld is heeft invloed op hoe lang eten goed blijft. Zo raadt het Voedingscentrum aan om rauwe producten onderin je koelkast te zetten, omdat het daar kouder is en het zo langer goed blijft. Ook is het het beste om producten in de originele verpakking te laten en ze goed af te sluiten nadat ze geopend zijn.

Daarnaast wordt aangeraden om gekoelde producten zo snel mogelijk na gebruik weer terug te plaatsen in de koelkast. Veel van dit soort dingen spreken voor zich, maar toch doen wij het thuis niet altijd. De indeling van de koelkast is ver te zoeken en soms komen er achterin toch nog geopende potjes tevoorschijn (kan ik studentenhuis als excuus gebruiken?), tijd voor verandering dus! Op dit plaatje staat de ideale koelkast en diepvries indeling volgens het Voedingscentrum.Bewaartips voedsel koelkast

Nooit meer brood weggooien:

Ik denk dat brood het meest weggegooide etenswaar is in ons huis. Broodkapjes worden door niemand opgegeten en als iedereen ineens een paar dagen naar hun ouderlijk huis gaat in het weekend, is het brood op maandag niet meer vers. Op Smulaapje’s website kwam ik een aantal receptjes tegen die je juist met oud brood of broodkapjes moet maken en ook op de website DuurzaamThuis stonden ideeën die uitvoerbaar zijn met oud brood: van soep tot aan toetjes en alles er tussenin. Hoog tijd om die uit te proberen als er weer eens oud en vergeten brood in onze keukenkastjes liggen.

Zo bewaar je fruit:

Welk fruit hoor ik waar te bewaren? Ik vraag het me altijd weer af. Na een middag lang op verschillende website informatie te hebben gelezen weet ik het! Steenvruchten, zoals avocado’s, mango’s, appels en peren hoor je buiten de koelkast te bewaren. Vaak liggen deze samen met bananen op een fruitschaal, maar dat is niet verstandig. Bananen geven gas (ethyleen) vrij bij het rijpen en dat versnelt de rijping van ander fruit. Bewaar deze dus apart. Gesneden fruit en zacht fruit, zoals aardbeien en bessen, moeten wel in de koelkast.

Ook buitenshuis kun je voedselverspilling tegen gaan! In Budapest kregen we dit bord heerlijke eten niet top en namen we de restjes mee voor de volgende dag.

Ook buitenshuis kun je voedselverspilling tegen gaan! In Budapest kregen we dit bord heerlijke eten niet top en namen we de restjes mee voor de volgende dag. Naast voedselverspilling, ook afvalverspilling tegengaan? Neem je eigen bakje mee van huis!

En zo bewaar je groenten:

Groenten hoor je over het algemeen koel te bewaren (4°C), maar niet alles hoor je op dezelfde manier te bewaren. Gesneden groente en bladgroenten horen altijd in de koelkast te liggen. Broccoli houd je langer goed als je het in een aparte la in de koelkast legt (kan wel samen met bloemkool) en gewikkeld in een vochtige doek. Ook met de broccoli stronk kan je lekkere dingen maken. Deze Instock-chef verteld hoe.

Vruchtgroenten zoals tomaten, paprika en komkommer hoor je buiten de koelkast te bewaren, net zoals wintergroeten (wortel, knolselderij en uit). Deze kunnen tot wel twee weken goed blijven buiten de koelkast.

In onze kast liggen de uien en aardappels samen in een mandje, maar ik heb vandaag geleerd dat het op een andere manier beter is. Uien zorgen ervoor dat aardappels sneller uitlopers krijgen. Ze blijven dus langer goed als ze niet bij elkaar liggen.

Als ik een salade maak doe ik dit het liefst met een krop onverpakte sla. Meestal is zo’n ding veel te groot om in een keer op te eten, maar met de tips die All Day Every Daisy deelde maakt dat niet uit! In deze video verteld zij hoe ze een krop sla wel twee maanden lang goed houdt! Op haar site vind je nog veel meer tips om voedselverspilling tegen te gaan en hoe je je restjes kunt verwerken in lekkere recepten.

Marokkaanse salade

Salade in de Sahara!

Voorkom een teveel

Hoe vaak staan er niet dingen dubbel in de koelkast omdat we niet goed kijken voor we naar de supermarkt gaan? Maak voor je de deur uit gaat een lijstje met wat je nodig hebt en voorkom dit! Mocht het toch gebeuren dat er dingen dubbel in je koelkast staan, geef ze dan weg! Wij hadden laatst drie dozen met eieren omdat iedereen er in ons huis vanuit ging dat we toch geen eieren zouden hebben. Gelukkig wist onze buurvrouw er wel raad mee.

Nog een vanzelfsprekende tip die vaak toch niet uitgevoerd wordt (ik maak mezelf er ook schuldig aan). First in, First out. Eet eerst die wat bruinere banaan op, hij wordt er echt niet minder bruin op als je hem laat liggen. Maak eerst de aangebroken spullen op voor je een nieuw iets opent, etc.


Er zijn ongetwijfeld nog véél meer tips, maar met de hierboven genoemde ga ik deze weken aan de slag. Naast het tegengaan van voedselverspilling scheelt het ook nog eens in de portemonnee! Wat is jouw ultieme tip om voedselverspilling tegen te gaan? Laat het weten in een reactie!

En wie daag jij uit? Tag je vrienden!
#InstockChallenge