Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice is een interessante documentaire van regisseur Daan Veldhuizen. Veldhuizen kwam als backpacker terecht in een betoverend klein dorpje aan de Mekong in Laos. Jaren later is dit dorpje veranderd van een authentiek plaatsje in een toeristische trekpleister. De komst van de backpackers heeft een ontwrichtende werking op de lokale bewoners. De film laat op een kritische wijze zien wat toerisme doet met de locals.

Een aantal weken geleden heb ik deze documentaire zelf bijgewoond bij De Balie in Amsterdam en ik was erg van onder de indruk. Zelf ben ik in een soort gelijk plaatsje geweest aan de Mekong in Laos en toen had ik met mede backpackers diepgaande gesprekken over hoe het plaatsje moest zijn geweest voor het toerisme opgang kwam en hoe de lokale mensen, hoe lief ze nu ook zijn, toch degelijk veranderd moeten zijn. Veldhuizen heeft op een indrukwekkende manier deel uitgemaakt van de lokale bevolking en zo vastgelegd wat de toeristen eigenlijk niet zien.

Deze film laat je, naast schitterende beelden van natuur en cultuur, ook je ogen openen wat betreft backpackers die opzoek zijn naar de ‘verloren authentieke plekjes op de wereld’.

Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice ging in première op het Internationaal Film Festival in Rotterdam. Momenteel is hij te zien in meerdere bioscopen door heel Nederland. Kijk voor actuele draaitijden en plaatsen op deze site of houdt de facebook pagina in de gaten.

Bekijk hier de trailer: