Vol bewondering volg ik de zero-waste / duurzaamheid lifestyle (blogs) van anderen. Ik denk dan altijd dit wil ik ook! Maar laten we eerlijk zijn, hoe graag we ook met z’n alle duurzaam willen doen, het is gewoon onmogelijk om je levensstijl van de ene op de andere dag om te gooien. Mocht je dat al willen doen, waar moet je dan in hemelsnaam beginnen? Dat vroeg ik mijzelf af en kwam zo op het logische antwoord: je moet klein beginnen, alle kleine beetjes helpen namelijk. Vandaar dat ik in deze blog mijn dummy duurzaamheid tips met jullie deel! Voor diegene die net als ik wel willen, maar niet zo goed weten waar te beginnen.

Veel van deze tips zullen voor sommige wellicht als vanzelfsprekend en normaal klinken, maar ik ken zat mensen voor wie dit niet geldt en nog niet zo heel lang geleden was ik één van hen. But here we go. De volgende 10 voorbeelden pas ik inmiddels in mijn eigen leven toe om (plastic) afval te verminderen. Sommige nog maar net, andere al wat langer. Mocht je nog toevoegingen hebben dan hoor ik het maar wat graag natuurlijk!

1. Fancy broodtrommel in plaats van plasticzakje.
Iedere dag een broodje mee naar college, lekker natuurlijk. Voorheen deed ik dat in een plasticzakje, maar sinds ik terug ben van mijn reis ben ik bewuster bezig met het verbruik en verminderen van plastic. Broodzakjes zijn natuurlijk geheel overbodig als je gewoon een broodtrommel kan gebruiken. Laat ik er nou net eentje met fancy prinsessen hebben!

duurzaamheid 3

2. Onverpakte groente kopen.
Vrijdag is het mijn kook dag en ga ik er altijd op uit om boodschappen te doen. Ik schrok best wel toen ik er op ging letten hoe veel er wel niet in plastic verpakt zit! Waarom??!! Omdat het zo langer goed blijft, oke fair enough.. maar is dat wel zo goed voor jou? Ik kan er nu allemaal artikelen bij halen die aantonen van wel of niet, maar persoonlijk denk ik dat al die middelen die overal op worden gespoten om iets langer te conserveren echt niet goed voor je zijn. Laat staan al het plastic dat per verpakte paprika of komkommer wordt weg gegooid. Ik koop mijn groentes daarom liever bij de groenteboer of bij een Turkse winkel waar ze onverpakt liggen. Net zo lekker en juist omdat ze dus minder lang goed blijven in je koelkast koop je ze ook bewuster in.

3. Eigen tas mee naar de winkel.
De wet die per 1 januari 2016 winkeliers verbied om gratis plastic tasjes mee te geven vind ik heel erg goed! Voordat die wet er was nam ik zelf altijd al een tasje mee naar de winkel, en laten we eerlijk zijn, zoveel moeite is dat niet toch? Toch zie ik alsnog veel mensen met plastic tasjes de winkel uitlopen.. Neem zelf een tas mee!
(Bijvoorbeeld deze leuke Fair Trade tassen uit Nepal, van Thasi Factory: twee vliegen in één klap).

4. Hergebruik waterflessen
Iedere dag een nieuw plasticflesje water kopen is duur en daarnaast ook overbodig. Het kraanwater in Nederland behoord niet voor niets tot de beste van de wereld, maak hier dan gebruik van! Hergebruik dat plasticflesje wat je nu hebt en vul het met kraanwater. Nog beter is het om een fles te kopen die niet van plastic is. Dat laatste moet ik zelf ook nog doen. Heb jij tips voor een goede drinkfles?

duurzaamheid 2

5. Herbruikbaar vs. wegwerp scheermesje.
Langetijd gebruikte ik wegwerpscheermesjes, de goedkoopste van de goedkoopste. Maar erg goed is dat natuurlijk niet en dat realiseerde ik zelf ook. Vandaar dat een paar weken terug een herbruikbaar scheermesje heb gekocht. (Bij de action, dus nog steeds heel goedkoop en ook veel fijner dan de wegwerp scheermesjes!)

6. Afval scheiden.
Bijna een jaar geleden kwam ik terug van mijn backtrip en als ik in Azië iets gezien heb, dan is het wel dat ze in de meeste landen geen prullenbakken kennen, laat staan een goed georganiseerde vuilnisbelt. Het afval ligt overal en het meeste zal helaas nooit verdwijnen. Voor zowel hier in Nederland als in andere landen: zie je geen prullenbak, neem je afval mee tot dat je er wel eentje hebt gevonden! Gooi het niet zomaar op straat. Nog beter is om thuis het afval te scheiden. Dit doen wij sinds kort ook bij mij thuis en dan pas zie je hoeveel plastic je in een week gebruikt. Gooi papier in de papierbak, plastic in een plasticzak, groen afval in de groenbak en de rest in de prullenbak.

7. Tweedehands winkels/Gratis Facebookpagina’s / Vintage, etc.
Na het zien van de Documentaire The True Cost gooide ik het roer om wat betreft kleding. Vanaf nu koop ik bewuster, maar ik blijf wel een student en Faire Trade kleding blijft nou eenmaal duurder dan de Primark. Een goed alternatief zijn tweedehands/vintage winkels en de gratis op te halen Facebookpagina’s. Deel hier je kleding wat je anders toch in de vuilnisbak gooit. Wat voor jou misschien afval is, is voor de andere een mooie trui en andersom! Zo vind ik het initiatief van de gratis op te halen Facebookpagina’s ook super. Iedereen gooit z’n spullen veel te snel in de vuilnisbak. Het is toch veel mooier als er iemand anders blij mee gemaakt kan worden! Je kunt hierbij uiteraard veel breder denken dan enkel kleding!

8. Zelf artikelen maken
Dit is iets wat ik zelf ook graag wil gaan doen en waar ik mij sinds kort wat meer in aan het verdiepen ben: zelf producten of artikelen maken. Je kan hierbij denken aan van alles: sieraden, kleding, shampoo, kaarsen. Noem het maar op. Als iemand anders het kan maken, kan jij het ook! Google is your best friend!

Voor de vrouwen:

DSCN6088

9. Menstruatie cup
Aan de maandelijkse problemen ontkom je niet als vrouw zijnde, maar wel kun je er een aantal dingen aan doen om het zo comfortabel en milieuvriendelijk te maken! Per jaar ben je zo’n 12 keer ongesteld, vermenigvuldig dit met gemiddeld vijf dagen in de maand. Dat brengt ons op 60 dagen in een jaar dat een vrouw ongesteld is. Reken maar uit hoeveel tampons of maandverband jij per menstruatie gebruikt, vermenigvuldig dit met 60 en je hebt je jaarlijkse hoeveelheid menstruatieafval. De menstruatie cup biedt de uitkomst! Het is een herbruikbare cup van siliconen die het bloed opvangt in plaats van absorbeert. Het produceert geen afval en ook nog eens goed voor de portemonnee. Lees er hier meer over.

10. Anticonceptie: Lady comp
Ook op het gebied van anticonceptie kunnen we als vrouwzijne het een en ander veranderen om afval te verminderen, voor het milieu, maar vooral voor je eigen lichaam. Zelf gebruik ik de Lady Comp, een natuurlijke anticonceptie, omdat ik geen hormonen in mijn lichaam wil. Ik gebruik het pas sinds kort, dus ik heb er nog geen artikel over geschreven en hoewel het misschien niet helemaal in dit rijtje thuis hoort, wil ik mensen er toch van op de hoogte stellen. Via Iris van The Sea is My Cup of Tea kwam ik in aanraking met de Lady Comp, klik hier voor haar review.

Zoals de titel al zei, dit zijn 10 simpele tips om een beginnetje te maken met bewuster en duurzamer leven. Zelf ben ik hier nog niet zo lang geleden mee begonnen en er is nog een lange weg te gaan, maar het begin is er!

Wat doe jij om bewuster/duurzamer te leven? Heb je wat aan deze tips?