Wanneer je op reis bent vind ik dat je de cultuur van een land moet respecteren. Bij die cultuur hoort ook kleding. Ik vind het dan ook vanzelfsprekend me te kleden naar hoe de locals zich kleden. Om niemand te beledigen en omdat ik mijzelf daar fijner bij voel. Daarnaast vind ik de kleding die mensen dragen in bepaalde landen ook gewoon heel mooi en dus koop ik het graag. In de foto’s hieronder neem ik je mee door mijn ‘buitenlandse kledingkast’.

Natuurlijk loop ik er niet altijd bij in lokale kleding, maar tegelijkertijd ga ik in sommige landen niet in korte broek over straat en ook hemdjes laat ik vaak achterwegen. Als ik toch een hemdje aantrek zorg ik er altijd voor dat er een sjaal in mijn tas zit. Mocht ik bij een tempel komen of op een andere plek waar het niet gepast is om er zo bij te lopen, dan kan ik mijzelf bedekken.

Tot nu toe heb ik enkel complimenten gekregen als ik in lokale kleding over straat ging!

Myanmar, kledingstuk: longyi

Longy myranmar

Blij ei na het scoren van een longyi op de lokale markt

De rokken waar zowel de mannen als de vrouwen in Myanmar in rondlopen vind ik fascinerend. Samen met Alaister, mijn Engelse reispartner, ging ik naar de lokale markt in Molamein om er eentje te scoren. Al snel werden we omringt door mensen die meekeken welke stoffen we uitkozen en daarna bracht de verkoopster ons een verdieping lager naar de naaier. Voor we het wisten waren onze longyi’s af!

Het vastmaken vergt wel enige oefening. Voor mannen en vrouwen is er een aparte manier om de rok te dragen. De mannen hebben een bepaalde knoopmanier en bij de vrouwen wordt de rok strak getrokken en op een bepaalde manier vast-gevouwen. Op de foto hierboven had de verkoopster hem bij mij vastgemaakt, wat heel fijn was, want iedere keer als ik het probeerde zakte de rok na een paar stappen af..

Ik heb ‘m helaas niet meer zo strak vastgekregen als toen, maar het blijft een mooi ding! Ik heb in ieder geval aardig wat Birmezen mee aan het lachen gekregen als ik weer aan het stunten was met het vastmaken van mijn rok..

        Longyi’s worden in meerderen landen in Azië gedragen, zij het op een net wat andere manier of onder een andere naam.

Nepal, kledingstuk: Kurta & Sari

image-2016-06-20 (2)

Mijn koerta in 2014, toen ik les gaf in Nepal

De kurta is een kledingstuk waar je in Nepal veel mensen in ziet lopen. Lokals zullen het geweldig vinden dat je ‘hun’ kleding draagt. In het schooltje waar ik les gaf was dit in ieder geval wel het geval. De eerste dag dat ik in kurta op school verscheen kreeg ik heel de dag ‘raamro, derai raamro‘ te horen (mooi, erg mooi). Kurta’s zijn respectvol in Nepal doordat ze de schouders bedekken en los zitten, vooral buiten de steden worden kurta’s gedragen. Binnen de steden zie je de jeugd meer overstappen naar ‘westerse’ kleding, zoals bijvoorbeeld spijkerbroeken.

Veelal getrouwde vrouwen dragen saries, iets dat traditioneel gezien van vrouwen binnen een bepaalde caste verwacht wordt. Ook dragen veel vrouwen tijdens het Teej festival een sarie. Tijdens mijn tweede trip naar Nepal in de zomer van 2016 kreeg ik een Teej-ready makeover:

makeouver

Nepali make-over: ik in een sarie!

Feeling like a celebrity, people asked me to go one a phone with them.

Mijn nieuwe koerta. laten maken in de zomer van 2016.

Marokko, kledingstuk:  jurk & djellaba

Moroccan dress

In de Sahara in Marokko, 2015.

De blauwe jurk op de foto hierboven heb ik gekregen van onze host tijdens mijn eerste Couchsurf ervaring in 2014. Toen ik in 2015 opnieuw naar Marokko ging kon deze jurk natuurlijk niet ontbreken in mijn backpack. Hoewel ik er veel complimenten over heb gekregen en de jurk ook wel in verschillende (niet toeristische) bazaars heb zien hangen, ben ik geen Marokkaanse tegengekomen die ook zo’n soort jurk aan had..

Djallabalou

Djellaba’s passen tijdens onze reis door Marokko in 2015.

Tijdens mijn eerste bezoek aan Marokko waren de djellaba’s mij al opgevallen en tijdens mijn tweede bezoek was ik er van overtuigd er eentje te kopen. Toen wij in Chefchouen in een super leuke winkel terecht kwamen, hebben mijn vriend en ik er beiden eentje gekocht (de foto hierboven is een beetje voor de schijn, deze hebben we enkel gepast.., de djellaba’s die we gekocht hebben staan helaas niet op een foto). Djellaba’s zijn lange, los vallende gewaden met lange mouwen en vaak hebben ze een punt-capuchon. Zowel mannen en vrouwen dragen hem in Marokko.

Wat voor ‘buitenlandse’ kleding heb jij in je kledingkast hangen? 

Laat het me weten in een reactie hieronder!