Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice komt regisseur Daan Veldhuizen als backpacker terecht in een betoverend klein dorpje aan de Mekong in Laos. Met de jaren is dit dorpje veranderd van een authentiek plaatsje in een toeristische trekpleister. De komst van de backpackers heeft een ontwrichtende werking op de lokale bewoners en de documentaire laat op een kritische wijze zien hoe.

Een aantal weken geleden heb ik de screening van deze indrukwekkende documentaire bijgewoond in De Balie in Amsterdam. Zelf ben ik in een soort gelijk plaatsje geweest aan de Mekong in Laos en had toen diepgaande gesprekken met medebackpackers. Over hoe het plaatsje moest zijn geweest voor het toerisme opgang kwam en hoe de lokale mensen weldegelijk veranderd moesten zijn. Veldhuizen heeft op een indrukwekkende manier deel uitgemaakt van de lokale bevolking en zo vastgelegd wat de toeristen eigenlijk niet zien.

Deze film laat je, naast schitterende beelden van natuur en cultuur, ook je ogen openen wat betreft backpackers die opzoek zijn naar de ‘verloren authentieke plekjes op de wereld’.

Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice ging in première op het Internationaal Film Festival in Rotterdam. Momenteel is hij te zien in meerdere bioscopen door heel Nederland. Kijk voor actuele draaitijden en plaatsen op deze site of houdt de facebook pagina in de gaten.

Bekijk hier de trailer: