Iedereen heeft het vandaag de dag over fair trade en steeds meer mensen zijn er ook bewust mee bezig om fair trade te handelen en leven. Ik liep echter wat achter wat dit betreft.. Natuurlijk had ik er wel over gehoord, over gelezen en dingen gezien op foto’s of filmpjes, maar veel deed ik er niet mee (stom!). Door te reizen ben ik mij wel heel bewust geworden hoe ik en ook mensen om mij heen leven. Het eerste wat ik deed toen ik thuis kwam was mijn kledingkast opruimen, ik had al die kleding niet nodig en anderen kunnen het goed gebruiken! Voor ik nu iets nieuws koop denk ik eerst drie keer over na, hoe goedkoop het item ook mag zijn, of ik het wel echt nodig heb. Vanaf vandaag ga ik er ook beter op letten wáár ik mijn kleding koop! De documentaire The True Cost was daar een aanleiding voor en ik raad dan ook iedereen aan deze te kijken. De documentaire die in 2015 is uitgekomen omschrijft zichzelf als volgt:

The True Cost gaat over de kleding die wij dragen, over de mensen die het maken en de impact die de industrie op onze wereld heeft. Al jarenlang is de prijs voor kleding aan het afnemen terwijl voor mensen en voor het milieu de prijst juist stijgt. The True Cost is een indrukwekkende documentaire die een nog niet verteld verhaal in beeld brengt, waarbij ons gevraagd wordt wie nou echt de prijs betaald voor kleding?

Gefilmd in landen over de hele wereld en met interviews van ’s werelds invloedrijkste personen zoals Stella McCartney, Livia Firth en Vandana Shiva,  toont The True Cost een ongekend project dat ons uitnodigt in het leven van de vele mensen en plaatsen achter de kleren die wij dragen.

 

Voor mij was deze documentaire een echte eye opener en ik ga in de toekomst ook zeker letten op waar ik mijn kleding koop. Fair Trade kleding is duurder dan fast fashion, simpelweg omdat de werknemers betere lonen krijgen en er aandacht aan het milieu wordt gegeven. Maar naast het kopen van die duurdere Fair Trade kleding zijn er ook andere opties om een bijdrage te leveren tegen de fast fashion industrie; Iris van Theseaismycupoftea.nl zette een aantal alternatieve voor je op een rijtje. 

Be the change you want to see in your wardrobe ~ Gandhi

Iedere weg naar verandering in de wereld begint bij jezelf. Mocht je geïnteresseerd zijn in de kleding die je draagt en hoe je iets kan verbeteren in de wereld door jezelf (op een andere manier) te kleden, kijk dan deze documentaire! Denk iets langer na voor je wat nieuws koopt. Vraag aan andere of zij hetgeen wat jij eigenlijk in de vuilnisbak wilt gooien, kunnen gebruiken. Samen komen we stapje voor stapje op de goede weg naar wereldwijde verbetering!

Bekijk hier de trailer van The True Cost:

De documentaire is o.a. via Netflix te zien!