The Killing Fields – Cambodja

geschreven: 3 maart 2015

Met een brok in m’n keel en tranen in m’n ogen loop ik over het zo vredig ogende terrein. Vogels fluiten, de bomen staan in bloei en je hoort kinderen zingen in het naastgelegen schooltje. De stem van de audiotour verteld het verhaal van de horror die zich in dit paradijsje heeft afgespeeld.

Onder het regiem van Pol Pot en de Rhode Khmer zijn 1 op de 5 Cambodjanen op gruwelijke wijze vermoord. De Khmer zijn verantwoordelijk voor de dood van zo’n 2 miljoen mensen. Met het idee een communistische staat te stichten werd men gedwongen tot onmogelijke diensten. Na de invasie in 1975 waren de steden binnen 48 uur leeg, mensen werden getransporteerd naar collectieve werkboerderijen en moesten 12 tot 14 uur per dag werken op een lege, of zo goed als lege maag..

Monniken, leerkrachten, artsen en mensen die meerdere talen spraken, werden zonder pardon op brute wijze geëxecuteerd.

Ik bezocht samen met de Duitse Steffie de killing fields van Choeung Ek. De stem uit de koptelefoon vertelt hoe gevangenen hier naartoe gebracht werden en dood werden geslagen, omdat kogels te duur waren. Hoe vrouwen werden verkracht om vervolgens naakt in een massagraf te belanden. En hoe baby’s simpelweg tegen een boom werden geslingerd tot ze dood waren.

Minimaal 20.000 mensen zijn er hier omgebracht, en nu nog steeds komen er botten boven de aarde na een zware regenbui. Locals zeggen dat de doden geen rust kunnen vinden.

De boom des doods is nu een plaats waar mensen met betraande ogen naar de gruwel verhalen luisteren die door de koptelefoon worden verteld. De boom is een verzamelpunt van armbandjes die bezoekers achter laten als steun betuiging. Er hing een peace-symbool ketting aan de tak. Als heel de wereld die eens kon zien..

Mensen lopen rond, in stilte, in gedachte verzonken, met betreurde gezichten. De laatste stop is een stupa die vol ligt met schedels van slachtoffers. Gesorteerd op geslacht, leeftijd en doodsoorzaak. In het naastgelegen museum zijn de ‘gereedschappen’ te zien die werden gebruikt om de mensen hun dood in te slaan.

Ik ben er nog steeds stil van, wat ik vandaag heb gezien is gewoon afschuwelijk. Je leert hierover op school, en je hebt een idee over hoe de wereld werkt, maar als je het in het echt ziet, verhalen hoort van overlevende en de opgestapelde schedels ziet liggen stelt iedereen zich toch dezelfde vraag: hoe heeft zoiets kunnen gebeuren?

Sommige stellen nog een andere vraag: waarom gebeurd het nu nog steeds?

Heeft iemand het antwoord? Of nog beter: de opposing…

 

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.