Afgelopen jaar ontvluchte ik de zwartepieten/gelepieten discussie door Sinterklaas in een bergdorpje in Nepal te vieren! Ik was toen alweer bijna twee maanden vrijwilligerswerk aan het doen op een schooltje in een nabijgelegen dorp. Na een introductie week samen met alle vrijwilligers gingen Marieke en ik naar ons gastgezin in Patle, Dhading en de andere vrijwilligers gingen naar hun plek in Kathmandu en Shaku. Twee maanden later zagen we elkaar weer toen iedereen voor een sinterklaasweekend naar ons dorpje kwam. 

Vijf december begon als een dag als alle andere. We werden gewekt door de haan en het ongegeneerde keel geschraap van de buren (iets wat Nepalezen graag doen). Ama (mijn Nepalese moeder) bakte heerlijke pannenkoeken voor ontbijt voor onze grote groep van zes meiden en Bharat en René, de contactpersonen van de vrijwilligerswerkorganisatie. Met het ontbijt achter onze kiezen begonnen we aan de wandeling naar de tempel ter ere van hindoe god Shiva, gelegen op de top van de berg. Het was super warm (Nederland is echt weer even wennen nu..) en de wandeling was schitterend. Koekoer, onze hond, volgende ons de hele weg naar boven.

Na ruimschoots van het uitzicht genoten te hebben begon de avontuurlijke weg terug naar beneden. We namen niet het pad terug, maar volgde Bharat door het struikgewas naar Kalamabarie, een dorp wat ongeveer een uur lopen van Patle af is. We klommen over stenen, lieten ons aan takken naar beneden zakken en af en toe werden we ingehaald door koekoer die ons al die tijd nogsteeds volgde. In Kalamabarie aten we wat en werden we door René  opgepikt de jeep. Die arme koekoer was echter niet gewend om achter in een hobbelige wagen te liggen en gooide heel zijn maaginhoud er weer uit..

Bij de tempel! V.l.n.r.: ik, Daphne, Sanne, Bharat, Myrthe, Marieke, Sanne

Bij de tempel! V.l.n.r.: ik, Daphne, Sanne, Bharat, Myrthe, Marieke, Sanne

Na een evaluatie gesprek bij het resort begon onze sinterklaas avond! Voor 500 Roepies (ongeveer 5 euro) moesten we allemaal vijf cadeautjes kopen. In ons dorp waren twee kleine winkeltjes waar ik een barbie (ja, probeer maar eens uit te leggen waarom je als 18 jarige een barbie koopt..), koekjes, bodylotion, armbanden en twee flessen bier had gekocht. De tafel lag bezaaid met cadeautjes en alsof dat nog niet feestelijk genoeg was had René kaas uit Nederland tevoorschijn getoverd en hadden twee vrijwilligers nog (chocolade)pepernoten weten te bewaren! Feest! Het cadeauspel zorgde voor heel wat fanatisme bij de spelers, vooral de snickers en het bier waren gewild.

Met een buik vol pepernoten en kaas gingen we terug naar Ama, die ons opnieuw voorzag van een overheerlijke maaltijd: Dhal Bhat (rijst met linzen en groenten) met verse kip! Voor het slapengaan keken we nog dé Sinterklaas film Alles is liefde! Onze pakjesavond was dus zeker weten geslaagd daarboven op die mooie berg. Ik ben benieuwd wat Sint dit jaar te brengen heeft. (:

 

Waar vierde jij jouw meest bijzondere Sinterklaas?