Na een week in een Boeddhistisch klooster te hebben verbleven, ergens op een berg in Nepal, afgezonderd van de buitenwereld en het nieuws, verspreidde zich toch het woord over de aanslag in Nice, Frankrijk zich door het klooster. Tijdens onze laatste les over het Boeddhisme werden er blaadjes doorgegeven in de rij waar ik zat, blaadjes met het laatste nieuws; 80 doden, 17 mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis, nog geen nieuws over de dader, maar wel nieuws over President Hollande’s beslissing over het opvoeren van de luchtaanvallen in het Midden Oosten. Begrijp me niet verkeerd, maar dat laatste maakte me gewoon verdrietig, misschien wel meer dan de aanval in Nice zelf. Het maakt me niet uit dat deze emoties volgens Boeddha waanbeelden van de mind zijn en dat alles wat gebeurd gebaseerd is op karma. Ik snap gewoon niet dat mensen denken dat bommen de oplossing zijn voor problemen die hiermee gecreëerd zijn. Een vriend gaf me een blaadje met een krachtige quote van Gandhi en ik wil iedereen vragen hier wat langer over na te denken:

an eye for an eye will only make the world blind.

Hoewel deze week zwaar was en de lessen van het Boeddhisme soms heel maf waren, kan ik me alleen maar voorstellen hoeveel beter de wereld zou zijn als alle wereldleiders, zeker na het horen van Hollandes plan, dezelfde cursus zouden volgen in het klooster. De gevolgen die wij creëren zijn een reactie op bepaalde oorzaken, maar wat nou als we een toekomstige reactie kunnen veranderen die gecreëerd wordt door de oorzaken waarvan wij nu de zaadjes planten?

Guru Puja

Mijn gedachtes gaan uit naar de families van en de mensen die zijn overleden, gewond zijn geraakt of zijn aangetast door wat er gebeurd is. Mijn gedachtes gaan uit naar de persoon die dit heeft gedaan en wat hem hiertoe heeft gedreven. Mijn gedachtes gaan uit naar alle mensen in de wereld die momenteel in angst, oorlog en verdriet leven. Laten we de wereld samen een mooiere plek maken. <3

(Later deze week zal ik nog een blog posten over mijn tijd in het klooster van Kopan, Nepal).