“Mam ik ga met met Vaal vijf weken door Marokko liften” – je had haar gezicht moeten zien! Nou is mijn moeder inmiddels wel gewend aan mijn niet zo standaard manier van reizen, blij wordt ze er niet altijd van. En ik denk dat mijn moeder niet de enige is, ook veel vrienden verklaarden ons voor gek. ‘Dat lukt jullie nooit’, ‘straks beroven ze je!’ waren leuzen die vaak voorbij kwamen. Misschien denk jij het zelfde? Ik geef je 6 voordelen van liften (in Marokko!) 

Liften in Marokko

Liften in Marokko

 

 • Het gaat snel!
  Wat is snel? Vaak hadden onze backpacks de grond nog niet geraakt of er stopte al een auto om ons op te pikken. De wachttijd tussen twee lifts was gemiddeld 10 minuten. Dat vind ik aardig snel!
 • Het is gezellig en leerzaam
  De Marokkanen die wij tegen kwamen waren heel gastvrij. Vaak nodigen ze ons uit voor een kopje thee of wat te eten en ze vinden het interessant om meer over jou, je reis en je cultuur te weten. Ook vertellen ze vaak meer over hun eigen cultuur, religie of regio waar je door heen rijdt. 

  (het is handig om wat Frans of Arabisch te spreken, of Spaans in het noorden)

 • Het is comfortabel
  Ik heb in een heleboel bussen gezeten de afgelopen maanden, variërende van uit elkaar vallende lokale bussen tot luxe touringcars, maar nergens heb ik zo lekker gezeten als in de auto’s waarin we liftte. Van grote Jeeps tot achter op een open truck met de wind in je haren. Natuurlijk is niet alles comfortabeler, maar 99,9% van de tijd zit ik toch echt beter dan in een stinkende, hete, krappe bus!
 • Jij bepaalt wanneer je gaat
  Als je met openbaar vervoer reist, zit je vast aan vertrektijden die vaak gepaard gaan met vertragingen. Als je lift kan je op ieder moment van de dag beslissen ‘ik ga er nu vandoor’.
  (tip: begin toch in de ochtend met liften, dan is het minder warm en in de avond rijden er vaak geen auto’s)
 • Het is gratis
  Zegt genoeg toch? Weet wel zeker dat je een gratis lift te pakken hebt, vraag dit vooraf. Als ze om geld vragen bedank je voor het stoppen en wacht je op de volgende.
 • Je ziet meer van het land
  Doordat je niet via de vaste toeristische route reist ben je veel vrijer, je ziet meer van het land en haar cultuur en vaak brengen de mensen die je oppikken je op mooie plekjes die je vanuit je bus nooit zult zien!

 

Thee met suiker

Thee met suiker

Mocht je nog twijfelen, probeer dan eens een klein stukje te liften, van stad naar stad, dan ervaar je hoe makkelijk het zal gaan en of het iets voor jou is. Vind je het niks? Dan pak je de volgende keer weer het openbaar vervoer. Maar geloof mij, als je eenmaal begint wil je meer!

Tips:

Download Maps.me (de oude versie is heel fijn, de nieuwe niet..), of google maps dan weet je altijd waar je bent en waar je naartoe moet.  (of koop een map!)
– Loop naar de rand van de stad. In de stad zal niemand je op pikken, want daar rijden taxi’s. Zodra je buiten de stad bent, op de weg die naar jouw eind bestemming lijdt, drop je je tas en doe je je duim omhoog.
– Leer wat standaard Franse zinnetjes uit je hoofd of schrijf ze op, zodat je kunt communiceren. Dat zullen locals zeer waarderen.

Benieuwd hoe ik mijn 5 weken in Marokko heb ervaren? Lees het hier.
Mocht je nog vragen hebben? Ik help je graag!