Zero-waste eten en drinken – 10 beginnerstips

Bijna dagelijks deel ik tips in mijn Instagramstories op het gebied van afvalvermindering en plasticvrij leven. Aangezien veel tips erg makkelijk zijn toe te passen in het dagelijks leven, maar er simpelweg niet bij stil wordt gestaan, hoop ik op deze manier mensen te inspireren dat het ook anders kan. Het is mogelijk om plastic links te laten liggen. Het is mogelijk om een verschil te maken. En met deze tien tips op het gebied van eten en drinken kan je alvast een beginnetje maken.

Tip 1. Schaf een herbruikbare ovenmat aan

Geen bakpapier meer nodig. Schaf een herbruikbare ovenmat aan! Ik vond mijn siliconen mat toevallig voor een euro in een vergeten winkeltje, maar ze zijn ook online te koop. Makkelijk af te wassen en sommigen kunnen zelfs in de vaatwasser.

 

Tip 2. Koop die vergeten banaan en losse tomaat

De meeste mensen kopen trossen bananen of tomaten. Op zich niks mis mee, maar het betekend wel dat wanneer iedereen dit doet, de losse tomaten en bananen bij het afval komen. Probeer daarom de volgende keer eens vier losse bananen te kopen in plaats van die tros. Hetzelfde geldt voor tomaten en alle andere eenzame groenten en fruit.

 

Tip 3. Plasticvrij brood

Schaf een broodzak aan om bij de bakker of supermarkt je brood in te halen. Dit scheelt super veel plastic en je krijgt er vaak een leuk gesprek met de verkoop(st)er voor terug. Wanneer je brood meeneemt naar werk of college, doe dit dan in een (plasticvrije) broodtrommel. Geen zin om na het eten met een trommel te blijven zitten? Kies dan voor een bijenwasdoek. Deze vouw je op en neemt zo geen ruimte in.

 

Tip 4. Scheidt je afval

Wist je dat zo’n 80% van ons afval kan worden hergebruikt? Door afval te scheiden, blijft er minder gewoon restafval over. Dat scheelt milieubelasting, want afvalverwerking kost energie en zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen, wat leidt tot versterking van het broeikaseffect. Het omzetten van afval tot energie of nieuwe producten kan alleen efficiënt gebeuren wanneer iedereen afval scheidt. (De app van) Afvalscheidingswijzer kan je daar bij helpen. Het laat je zien welk product op welke manier gescheiden moet worden. Ook Milieu Centraal geeft je inzicht in hoe afvalscheiding werkt, je kan zelfs een test doen om te zien of je het écht goed weet.

Tip: Zet de verschillende bakken/zakken waarin je papier, gft, rest, glas en plastic verzameld naast elkaar. Op deze manier kost afval scheiden geen enkele moeite.

 

Tip 5. Koop plasticvrij

Maarrr hoe dan? Begin klein. Als er geen verpakkingsvrije winkel bij jou in de buurt is, koop producten als past of rijst dan in karton in plaats van plastic. Neem je eigen katoenen tasjes mee voor losse groenten en fruit. Koop lokaal en seizoensgebonden producten, dit scheelt geld, transportkosten en kan vaak verpakkings vrij. Probeer producten die je normaal in plastic koopt, eens te vinden in glas, karton of blik.

Een foto van de verpakkingsvrije winkel Ouni in Luxemburg City.
Verpakkingsvrije winkel Ouni in Luxemburg City.

 

Tip 6. Gebruik altijd een waterfles

Volgens het Plastic Dieet (zie nummer 10!) besparen we 6700000 kilo (!) plastic in Nederland door een eigen flesje mee te nemen. Zelf ga ik nergens heen zonder m’n Dopper, dit ding is zo’n beetje vergroeid aan m’n rechterhand. Nederland heeft super schoon drinkwater, laten we daar dan ook vooral gebruik van maken. Ook zorgt het hebben van een drinkfles ervoor dat je op een dag genoeg drinkt en bespaart het afval en geld. Bij aankoop van een Dopper steun je indirect waterprojecten over de hele wereld.

 

Tip 7. Koffie to go zonder schuldgevoel

Al reizende met het openbaar vervoer ben ik binnen no-time de tel kwijt wat betreft koffie to go bekers. Niet alleen is het zonde dat ze na eenmalig gebruik worden weggegooid, met je eigen beker krijg je ook nog eens €0.25 korting bij de Kiosk en €0.30 bij Starbucks. Toch weer een gratis koffietje in de week als je dagelijks een bakkie haalt met je eigen beker. Beker vergeten? Laat op z’n minst dat plastic dekseltje liggen. Je verband alleen maar je tong als je door dat kreng probeert te drinken.

 

Tip 8. Eet geen vlees

De vleesindustrie is een van de grootste vervuilers van de aarde: Landbouw, met als doel het voeden van slachtvlees, en de vleesindustrie zelf zijn de grootste veroorzakers van ontbossing (91% van de Amazone), de grootste water verbruikers en vervuilers (voor één pond gehakt is 2500 liter water nodig) en de grootste uitstoters van broeikasgassen (meer dan 18% tegenover 13% van alle mogelijke transportmiddelen tezamen) (bron: Cowspiracy).

Door het minderen of helemaal niet eten van vlees maak je dus een grote stap in het verminderen van afval. Nog een stap verder? Laat ook alle zuivelproducten achterwegen, aangezien dit vaak een bijproduct is van de vleesindustrie en minstens zo vervuilend.

Wanneer je toch vlees of kaas in huis haalt, doe dit dan op z’n minst verpakkings/plastic vrij. Neem je eigen bakje mee naar de slager. Haal verpakkingsvrije kaas in een bijenwasdoek of eigen bakje bij de kaasboer of kaasafdeling van de supermarkt en koop melk in glas of in een kartonnen verpakking (zonder plastic dop!).

 

Tip 9.  Neem een bestek setje mee

Heb altijd een zero-waste to go pakketje in je tas: mes, lepel, vork, stalen rietje, servet, katoenen doek. Op deze manier ben je altijd voorbereid op een spontane lunch. Haal broodjes in je katoenen zak, eet die to go salade met je eigen lepel, weiger dat plastic rietje bij je favoriete bar. Hoewel single use plastic binnenkort deels verboden wordt, zal het nog wel even duren voor producten als rietjes echt verdwijnen.

“Het drinkrietje is de laatste toevoeging aan een groeiende lijst van losse plastic producten die worden verboden, extra worden belast of geboycot, met het doel om de hoeveelheid drijvend plastic in de zeeën aan banden te leggen, voordat het gewicht van al dat afval de totale massa aan vis zal evenaren, iets wat volgens een recente studie rond 2050 zou kunnen gebeuren.” – Laura Parker, National Geographic

 

Tip 10. Doe mee aan het Plastic Dieet

Inmiddels kunnen we met de geproduceerde hoeveelheid plastic de aarde zes keer verstikken in een plastic sjaal. Daar wilt het Plastic Dieet iets aan doen: in de maand september kan je weer meedoen met dit dieet waarbij je plastic, en vooral plastic wat slechts voor eenmalig gebruik is, links laat liggen:

“Ieder jaar komt meer dan 4,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dit leidt tot een miljoen dode zeevogels en 100.000 dode zoogdieren per jaar. Say what….? Shocking! De voornaamste reden hiervoor is dat plastic niet vergaat: ieder stukje plastic dat ooit gemaakt is, is nog steeds op aarde. Best gek toch, dat het rietje dat je 3 minuten gebruikt eigenlijk nooit meer verdwijnt?

Door aantasting van warmte en water breekt plastic af in héle kleine stukjes. Daarom zie je je rietje misschien niet direct terug, maar heeft het wel een (nog grotere) impact op zeedieren die dit als voedsel aanzien. Een vis maakt geen onderscheid tussen plastic en plankton. Ohja.. en als de plastic deeltjes eenmaal in de zee drijven, trekken ze ook nog eens gifstoffen (Persistent Organic Pollutants) aan… Ook de grote stukken hebben negatieve effecten: in één decennium is het aantal dieren dat verstrikt raakt in plastic met 40% gestegen.
Daarnaast is het productieproces van plastic ook niet om over naar huis te schrijven: zowel het produceren áls verbranden (de meest gebruikte ‘recycling’ manier van plastic) leidt tot meer CO2 en schadelijke chemische stoffen in de lucht. Kortom; laten we gewoon zorgen dat we het niet hoeven te gebruiken, dan hoeven we ons ook geen zorgen te maken om de effecten achteraf! Wíj gaan je laten zien hoe; door een maand lang tips&tricks, inspiratie en informatie te geven.”

Aanmelden kan hier!

 

Meer tips? Volg We are the Earth op Instagram of neem een kijkje bij mijn zero-waste badkamer tips.


Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je via deze link iets aanschaft kost dat jou niks extra’s, maar staat het bedrijf een klein percentage aan mij als blogger af. win-win situatie dus 😉

1 comment

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close