Veel mensen vragen of reizen mij veranderd heeft, of ik nu anders tegen bepaalde dingen aankijk. Van een aantal dingen wist ik wel dat het mij veranderd heeft, maar ook werd ik door sommige mensen erop gewezen hoe ik in bepaalde opzichten positief veranderd ben. Hieronder geef ik 10 voorbeelden. Herken jij jezelf erin?

Zelfstandigheid

“Mamaaaaaaa”, ja, iedereen doet het. Mama is je grootste steun en toeverlaat en hoewel ze dat nog steeds is en ik nog steeds regelmatig “mamaa” door het huis blèr, ben ik door te reizen wel veel zelfstandiger geworden. Op je reis moet je het immers ook allemaal zelf doen. Je moet zelf je kleding wassen, zorgen dat je genoeg drinken bij je hebt als je naar afgelegen plekken gaat, zelf de weg vinden in een land waarin je niemand verstaat, voor jezelf zorgen als je ziek bent, zelf al beslissingen nemen, en noem het maar op. Niet altijd gaat alles even goed, maar uiteindelijk komt het je zelfstandigheid zeker ten goede.

-

Minder materialistisch 

Als je op reis bent leef je een heel ander leven. Je leeft uit een backpack waarin op dat moment je kostbaarste spullen zitten (voor mij was dat mijn paspoort, camera en dagboek), je reist door gebieden waar mensen in armoede leven en blij zijn met wat ze hebben. Dat beetje wat ze al bezitten delen ze ook nog met veel liefde! Als je dan terug komt in het westen geeft dat je een hele andere kijk op het leven. Een half jaar lang met 4 shirtjes? Geen probleem. Het eerste wat ik dan ook deed toen ik thuis kwam was mijn kledingkast opruimen en een hoop weg geven. Ook andere spullen, waarvan ik voorheen dacht ‘misschien is dat nog handig voor later’ heb ik weggeven aan mensen die er hopelijk gelukkig mee zijn en er daadwerkelijk iets aan hebben. Ook denk je 10x na voordat je iets koopt. Heb ik dat wel echt nodig? Kortom, van reizen word je minder materialistisch!

Nieuwe kijk 

Veel mensen zijn nogal kortzichtig en etnocentrisch. Ze beoordelen/veroordelen anderen mensen en gebeurtenissen snel voordat ze er iets over weten. Als je reist komt je in aanraking met mensen (lokals, maar ook reizigers) en gebeurtenissen waar je voorheen absoluut geen interesse in had of voor weg zou lopen. Nu moet je het gesprek wel aan gaan, of kan je voor bepaalde gebeurtenissen niet weg lopen. En wat blijkt? Dat meisje met die gek ogende kleding is best wel cool en die stonede hippie heeft best wel gave filosofische gedachtes! Of die jongen die zomaar een gesprek met je aanknoopt, in Nederland zou je er gek van opkijken, maar dat soort momenten maken over het algemeen je dag! Dankzij het reizen krijg je weer een frisse kijk op mensen, gebeurtenissen en random dingen!

Laos

Een vrolijk meisje in Laos

Relaxter

Lukt het vandaag niet? Morgen weer een dag! Dit is een beetje de Aziatische mentaliteit die ik heb mee gekregen en als reiziger ga je daar al snel in mee. Stiekem bevalt deze filosofie van het leven wel en voer je hem maar wat graag in tijdens je dagelijks leven. Je hebt minder stress en meer vrijheid, je wordt er een relaxter persoon door!

Je leert jezelf kennen 

Cliché, maar waar.. Je komt jezelf echt wel tegen tijdens het reizen. Heimwee op de verkeerde momenten. Zeuren om niets en daar op aangesproken worden. Het is alsof er een spiegel voor je wordt gezet. Je zult eerst naar jezelf moeten leren kijken voor je al het moois wat erachter ligt kunt zien.

Waardering/dankbaar

Je creëert waardering voor de kleinste dingetjes. Je staat stil bij de schitterende zonsondergangen. Geniet van de lach van een onbekende. Je bent blij met een lauwe douche en een zacht bed. Je kijkt je ogen uit naar de ontelbare gebeurtenissen om je heen en je bent dankbaar dat je ze mee hebt mogen maken! Wanneer je terug in Nederland bent gaat de waardering gewoon verder. Je hebt meer oog voor de kleine dingetjes die het leven mooi maken. Een oud stelletje die hand in hand lopen, je kat die je komt begroeten als je thuis bent, de dingen die je leert op school. Je waardeert ze en je bent er dankbaar voor.

Gibbon 7

Een ijskoude douche in de jungle van Laos

Zelfverzekerder

Van reizen wordt je zelfverzekerder. Je doet en beslist alles zelf en 99 van de 100 keer gaat dit ook best goed, wat een boost is voor je zelfvertrouwen. Je leert beter naar je gevoel te luisteren en intuïtief beslissingen te nemen.

Levensgenieter

Dit punt is misschien een beetje een samenvatting van alle punten. Dankzij het reizen word je een levensgenieter. Juist omdat je een relaxter persoon bent (geworden). Juist omdat je meer waardering hebt voor de kleine gebeurtenissen in het leven. Juist doordat je jezelf kent en jezelf vertrouwd. Juist omdat je minder materialistisch bent en juist omdat je niet te snel oordeelt.

Een jaar vol reizen! Bekijk hier het overzicht van mijn reisjaar

Genieten in een trein in Myanmar

Topografische, historische, culturele en linguïstische kennis 

Als reiziger onthoud je de plekken waar je bent geweest en kun je ze uiteraard aanwijzen op de kaart. Ook word de lijst met landen die je wilt bezoeken steeds langer en van die lijst weet je ook iedere plek te liggen. Laat de topo toets maar komen!
Naast topografische kennis krijg je, mits je jezelf er een beetje in verdiept, ook een hoop historische en culturele kennis mee. Waardoor je een land en haar inwoners beter gaat begrijpen. Ook spreken reizigers vaak meerdere talen, wat overal weer van pas komt!

Storyteller

“toen ik in (kies een land) was…”
Hoe dan ook, na een toffe reis kom je terug met een rugzak vol verhalen, waar mensen maar wat graag naar willen luisteren!

“Travel, it makes you speechless, then turns you into a storyteller” – Ibn Battuta

Marokko

Een tapijt kopen in Marokko